Način pripreme
Brašno je dva puta prosejano. Važno je da to uradite, kako bi Uskršnji kolač bio vazdušast. Takođe napominjem da su proizvodi na sobnoj temperaturi.
Kvasac se pomeša sa 2 kašike brašna, 1 kašikom šećera i 100 ml svežeg mleka. Nakon što pustite da se aktivira i zapeni (5 minuta), dodajte ga u brašno. Dodamo ostatak mleka, limun - sok i koru, jaja, esenciju, alkohol, šećer, so.
Umesite meko testo za Uskršnji kolač, dodajući polovinu maslaca. Mesimo vredno, najvažniji deo je, po meni, mešenje i „udaranje” testa o sto. Ovo aktivira kvasac i sastojci se dobro izmešaju. Ostavite da se diže na toplom mestu 1 sat, sat i po.
Ponovo umesite podignuto testo i dodati preostali maslac. Po želji se može dodati suvo grožđe. Ostavite testo da naraste drugi put.
Testo podelimo na 3 loptice i svaku na još 3. Ako su vam kalupi manji, možete podeliti i na 4 loptice pa svaku na 3 posle toga.
Uzimamo 1 lopticu i razvijte je oklagijom. Obilno premažite tečnom čokoladom ili slatkom po želji. U nadev volim da dodam i rendanu čokoladu. U fil se mogu dodati i orasi, na primer slatko od jabuka sa dodatkom sitno seckanih oraha i posuti cimetom.
Umotamo ga u rolat i isto ponovimo sa preostalim kuglicama.
Uzimamo 3 rolne i pletemo ih, kao pletenicu. Ivice su pritisnute, upletene jedna u drugu. Stavili smo Uskršnji kolač u papirni kalup. Može i samo u tepsiji, ali će se spljoštiti prilikom pečenja. Sa kalupom će zadržati svoj izgled.
Nakon što već imamo 3 Ukršnja kolača, ostavite ih da se dižu u kalupima 30-40 minuta.
Premažite umućenim belancetom, pospite mlevenim orasima, suvim grožđem, korom pomorandže i pecite 50 minuta na 170 stepeni.
Posle toga možemo da uživamo u najukusnijem Uskršnjem kolaču sa nadevom i orašastim plodovima.