Način pripreme
Koristim steviju za kolače i eritritol u prahu, koji su u odnosu 1:1 sa šećerom.
Stavila sam 1 supenu kašiku brašna od mente za aromu. Ali i bez njega je mnogo ukusno.
Želatin se rastvara sa 45 ml hladne vode i ostavlja se da nabubri.
Zatim se kokosovo i bademovo mleko sipaju u šerpicu. Dodaju se i ostali sastojci i meša se žicom za mućenje. Stavlja se na ringlu da se zagreje, ali ne sme da uzavri. Nabubreli želatin se sipa direktno u smesu i meša se dok se ne istopi. Nije potrebno unapred da ga topite.
Smesu za panakotu rasporedite u odgovarajuće posudice ili čašice. Stavlja se u frižider na nekoliko sati dok se ne stegne. Voće se dodaje kada se odozgo već blago stegnulo.
Moj savet je da napravite desert uveče za naredni dan.
Kokosovo mleko u konzervi nije kao drugo. Ono je dosta gušće, možete ga sresti i kao kokosov krem. Što je veći procenat masnoće to je ono gušće. Ako se ostavi u frižideru, odozgo se formira jedan tvrdi deo, a odozdo voda. Tvrdi deo je kokosova pavlaka.
U ovom slučaju potrebno je da bude na sobnoj temperari. Ako se odvojila voda, sipajte ceo sadržaj u posudu i izmešajte žicom za mućenje dok se ne dobije homogena smesa.
Bademovo mleko možete kupiti ili ga napraviti.
Za ovu Panakotu koristim želatin Radikom. U jednoj kesici ima 10 g i piše da je za 300 - 350 ml. Zato sam stavila 15 g.
Ali ukoliko koristite drugi želatin, pogledajte šta piše na pakovanju.