Način pripreme
Jaja vadimo na sobnu temperaturu. U posudu stavljamo pola šolje šećera. Koristimo šolju od 200 ml. Pleh je prečnika 25 cm.
U posudi umutimo jaja, posle dodajemo pola šolje šećera i konjak i ponovo mutimo mikserom dok ne dobijemo homogenu smesu.
Skuvamo sveže mleko u šerpi na ringli i kad se ohladi dodajemo u smesu od jaja i dobro promešamo spatulom. 1/3 šolje šećera stavljamo u tiganj da se karamelizuje. Često mešamo.
Gotov karamel, dok je još topao i tečan, ravnomerno sipamo po dnu pleha.
Isečemo kiflice na kirške i poređamo preko karamele jednu do druge.
Sipamo smesu od jaja i mleka odozgo i pečemo kolač od kiflica u umerenoj rerni na 180 stepeni 25-30 minuta.
Smesa se steže i odozgo dobija boju. Gotov retro kolač sečemo na komade i serviramo.
Ako volite krem karamel i kiflice ovo je idealna kombinacija.
Kolač sa dve vrste kiflica i konjakom je idealan za popodnevnu kafu.