Način pripreme
Šargarepu operemo, oljuštimo i sečemo na krugove.
Pržimo u malo maslaca i ulja, dodajemo so, nakon što omekša i pržimo, dodajemo vodu, koja treba bar da pokrije šargarepu.
Dodajemo opran i oljušten krompir. Kao i opranu i oljuštenu glavicu luka koja, ako nije mnogo velika, stavljamo je celu, inače možemo seći na dva dela.
Nakon 20 minuta glavicu luka vadimo, a šargarepu i krompir pasiramo. Nako toga dodajemo toplo sveže mleko i malo maslaca.
Ostavljamo na ringli još 5 minuta, ali na niskoj temperaturi. Ako je gusta za vas, dodajte vodu i so po ukusu u krem čorbu od šargarepe.
Ako stavite više krompira, čorba će biti gušća.
Za krutone:
Hleb sečemo na kockice ili druge oblike, dobro pomešamo sa maslinovim uljem, šarenom soli i alevom paprikom. Pečemo u tiganju. Pažlja, pošto hrskavi krutoni brzo zagore, zato je dobro da ringla ne bude na maksimumu. Mešamo često.
Krem čorbu od šargarepe za decu serviramo sa krutonima i mrvljenim sirom.