Način pripreme
Pravi Aivar bez patlidžana i paradajza, koji možete pripremiti kako za brzu konzumaciju, tako i za predstojeće zimske dane.
Ispecite paprike, pa ih ostavite u loncu sa poklopcem da biste lakše oljuštili koru.
Šargarepu skuvajte dok ne bude gotova sa malo vode i kašikom soli.
Očišćene paprike sameljite u blenderu zajedno sa šargarepom.
Ako pravite veću količinu, možete to učiniti i mašinom za mlevenje mesa.
Stavite povrće u duboku šerpu na šporet i kuvajte oko 20 minuta uz stalno mešanje.
Zatim dodajte ulje, sirće i so po ukusu. Postoje različite vrste sirćeta, pa dodajte malo po malo i probajte. Koristio sam vinsko sirće.
Ako volite ljuto, sada je vreme da dodate kašiku čilija ili 1-2 suve ljute papričice (prethodno narendane).
Ostavite na šporetu još 15 minuta uz stalno mešanje.
Na kraju dodati očišćene i sitno iseckane čenove belog luka.
Gotov Ajvar ohladite i čuvajte u frižideru.
Ako odlučite da ga jedete zimi, ajvar sterilišite u suvim teglama 20 minuta od trenutka ključanja.
A jaI namažem krišku i počinjem svoj srpski ajvar po starom receptu.