Bonapeti.rs»Recepti»Turšija»Ljutenica»Srpski ajvar po starom receptu

Srpski ajvar po starom receptu

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7622105k191
Srpski ajvar po starom receptu
Fotografije: Rositsa Petrova
1 / 5
05/09/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
3
"Ja namažem krišku i počinjem svoj srpski ajvar po starom receptu. Pravi Ajvar bez patlidžana i paradajza za brzu konzumaciju kao i za predstojeće zimske dane."

Potrebni sastojci

  • paprika - 2 kg crvene
  • šargarepa - 600 g
  • beli luk - 6 čenova
  • so
  • ljuta aleva paprika - 1 kašičica, po želji
  • ulje - 100 ml
  • sirće - 6 kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Pravi Aivar bez patlidžana i paradajza, koji možete pripremiti kako za brzu konzumaciju, tako i za predstojeće zimske dane.

Ispecite paprike, pa ih ostavite u loncu sa poklopcem da biste lakše oljuštili koru.

Šargarepu skuvajte dok ne bude gotova sa malo vode i kašikom soli.

Očišćene paprike sameljite u blenderu zajedno sa šargarepom.

Ako pravite veću količinu, možete to učiniti i mašinom za mlevenje mesa.

Stavite povrće u duboku šerpu na šporet i kuvajte oko 20 minuta uz stalno mešanje.

Zatim dodajte ulje, sirće i so po ukusu. Postoje različite vrste sirćeta, pa dodajte malo po malo i probajte. Koristio sam vinsko sirće.

Ako volite ljuto, sada je vreme da dodate kašiku čilija ili 1-2 suve ljute papričice (prethodno narendane).

Ostavite na šporetu još 15 minuta uz stalno mešanje.

Na kraju dodati očišćene i sitno iseckane čenove belog luka.

Gotov Ajvar ohladite i čuvajte u frižideru.

Ako odlučite da ga jedete zimi, ajvar sterilišite u suvim teglama 20 minuta od trenutka ključanja.

A jaI namažem krišku i počinjem svoj srpski ajvar po starom receptu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: