Način pripreme
Rastvorite kvasac u zagrejanom mleku. Dodajte jednu kašiku šećera i jednu kašiku brašna.
Promešati i ostaviti da se kvasac aktivira na toplom mestu.
Potopite suvo grožđe u posudi, poprskano viskijem (može i drugim alkoholom).
U posudi razbiti jaja i mikserom ih umutiti zajedno sa šećerom.
Sipajte jaja i kvasac sa svežim mlekom u posudu mini pekare. Uključite program testo.
Prosejte brašno i dodajte ga u porcijama tečnim sastojcima. Kada se testo sjedini, postepeno dodajte otopljeni maslac i ulje dok se količina ne potroši.
Zatvorite poklopac i ostavite pekač hleba da radi svoj posao.
Po završetku programa izvadite testo koje je mekano i lepljivo.
Posuti radnu površinu brašnom, stavite testo, dodati suvo grožđe, prethodno isceđeno od alkohola.
Mesiti sa brašnom dok testo ne prestane da se lepi za ruke / testo ne treba da bude tvrdo /.
Oblikujte uskršnji kolač po želji i stavite ga u duboku posudu, prethodno obloženu papirom za pečenje.
Premažite površinu umućenim žumancetom i pospite željenom količinom šećera.
Ostavite uskršnji kolač na toplom mestu da ponovo naraste.
Ispekla sam uskršnji kolač u peći na drva. Pečenje je ovde veoma važno.
Neophodno je da temperatura bude umerena i da se vodi računa da uskršnji kolač ne izgori.
Tokom pečenja, gornji sloj prekriti papirom za pečenje da ne zagori.
Neodoljivi uskršnji kolač sa suvim grožđem, mešen u mini pekari je gotov.