Način pripreme
U odgovarajućoj posudi se umuti 50 ml toplog svežeg mleka, suvi kvasac i 1 supena kašika šećera. Posuda se pokriva i ostavlja da se kvasac aktivira.
Ratluk se secka na sitne kockice i svaka se uvalja u šećer u prahu da se ne bi lepilo.
Suvo grožđe se prebacuje u čašu i u njega se sipa esencija vanile, meša se i ostavlja se sa strane da nabubri.
Mikserom se mute 3 jaja i postepeno se dodaje 220 g šećera, 90 ml svežeg mleka i kora 1 limuna.
Pomeša se sa 60 g istopljenog kravljeg maslaca i 60 ml ulja. Ne treba da bude mnogo vruća smesa, već samo zagrejana. Sipaju se 2/3 masnoće u jaja i smesa se izmeša.
550 g brašna se proseje 2-3 puta i u njega se dodaje jedan prstohvat soli.
Sastojci za uskršnji kolač se prebacuju u mini pekaru pri čemu se prati sledeći redosled.
Prvo se sipa tečna smesa od jaja, zatim mleko sa aktiviranim kvascem i na kraju se dodaje brašno.
Mini pekara se uključuje na program za mešenje - ukupno 3 puta po 25-30 minuta, tako što se za vreme mešenja postepeno kašikom sipa i ostatak od zagrejane masnoće.
Testo se vadi iz mini pekare i deli se na tri jednaka dela i svaki se razvija nauljenim rukama u pravougaoni oblik. Posipa se suvim grožđem i ratlucima i uvija se u rolat, a tri rolata se pletu zajedno u milibrot pletenicu.
Tepsija za pečenje se oblaže papirom za pečenje i premazuje se masnoćom.
Uskršnji kolač iz mini pekare se prebacuje u tepsiju i ostavlja se da nadođe barem na sat vremena u rerni na 25-30 stepeni dok ne udvostruči svoju zapreminu.
Muti se 1 jaje sa 1 supenom kašikom svežeg mleka i uskršnji kolač se premazuje smesom, posipa se kristal šećeraom i peče se 15 minuta na 160 stepeni, a zatim se pokriva aluminijumskom folijom i peče se dok ne bude gotov, bar još 35 minuta.
Gotov ispečeni uskršnji kolač sa ratlukom i suvim grožđem, umešen u mini pekari se vadi iz tepsije zajedno sa papirom za pečenje i ostavlja se na rešetci dok se skroz ne ohladi.
Zatim se čuva u kesi kako bi ostao mekan.
Neka vam je slatko!