Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Milibrot»Uskršnji kolač sa ratlukom i suvim grožđem, umešen u mini pekari

Uskršnji kolač sa ratlukom i suvim grožđem, umešen u mini pekari

ZoriZori
Guru
8932865k
Uskršnji kolač sa ratlukom i suvim grožđem, umešen u mini pekari
Fotografije: Zori
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
12
"Gotov ispečeni uskršnji kolač sa ratlukom i suvim grožđem, umešen u mini pekari je unikatno ukusan! Ne postoji lepši od njega!"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 140 ml
  • kvasac - 1 kesica, suvi
  • šećer - 220 g
  • jaja - 3 komada
  • ekstrakt vanile - 2 supene kašike
  • limun - 1 komad, kora
  • ulje - 60 ml
  • kravlji maslac - 60 g
  • brašno - 550 g
  • so - prstohvat
  • ratluk - 140 g
  • šećer u prahu - 1 - 2 supene kašike
  • suvo grožđe - 100 g, suvo
  • za premazivanje
  • jaja - 1 komad
  • sveže mleko - 1 supena kašika
  • šećer - 2 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

U odgovarajućoj posudi se umuti 50 ml toplog svežeg mleka, suvi kvasac i 1 supena kašika šećera. Posuda se pokriva i ostavlja da se kvasac aktivira.

Ratluk se secka na sitne kockice i svaka se uvalja u šećer u prahu da se ne bi lepilo.

Suvo grožđe se prebacuje u čašu i u njega se sipa esencija vanile, meša se i ostavlja se sa strane da nabubri.

Mikserom se mute 3 jaja i postepeno se dodaje 220 g šećera, 90 ml svežeg mleka i kora 1 limuna.

Pomeša se sa 60 g istopljenog kravljeg maslaca i 60 ml ulja. Ne treba da bude mnogo vruća smesa, već samo zagrejana. Sipaju se 2/3 masnoće u jaja i smesa se izmeša.

550 g brašna se proseje 2-3 puta i u njega se dodaje jedan prstohvat soli.

Sastojci za uskršnji kolač se prebacuju u mini pekaru pri čemu se prati sledeći redosled.

Prvo se sipa tečna smesa od jaja, zatim mleko sa aktiviranim kvascem i na kraju se dodaje brašno.

Mini pekara se uključuje na program za mešenje - ukupno 3 puta po 25-30 minuta, tako što se za vreme mešenja postepeno kašikom sipa i ostatak od zagrejane masnoće.

Testo se vadi iz mini pekare i deli se na tri jednaka dela i svaki se razvija nauljenim rukama u pravougaoni oblik. Posipa se suvim grožđem i ratlucima i uvija se u rolat, a tri rolata se pletu zajedno u milibrot pletenicu.

Tepsija za pečenje se oblaže papirom za pečenje i premazuje se masnoćom.

Uskršnji kolač iz mini pekare se prebacuje u tepsiju i ostavlja se da nadođe barem na sat vremena u rerni na 25-30 stepeni dok ne udvostruči svoju zapreminu.

Muti se 1 jaje sa 1 supenom kašikom svežeg mleka i uskršnji kolač se premazuje smesom, posipa se kristal šećeraom i peče se 15 minuta na 160 stepeni, a zatim se pokriva aluminijumskom folijom i peče se dok ne bude gotov, bar još 35 minuta.

Gotov ispečeni uskršnji kolač sa ratlukom i suvim grožđem, umešen u mini pekari se vadi iz tepsije zajedno sa papirom za pečenje i ostavlja se na rešetci dok se skroz ne ohladi.

Zatim se čuva u kesi kako bi ostao mekan.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: