Način pripreme
Počinjemo sa pripremom povrća za janiju. Krompir oljuštite, operite i isecite na kockice srednje veličine.
Šargarepu isecite na polovine. Zagrejte ulje ili maslinovo ulje u dubokom loncu. Dok se masnoća zagreva, sitno iseckati crni luk.
Kada se masnoća zagreje, sipajte luk i promešajte. Pustimo da se dinsta oko 2 minuta, zatim dodamo šargarepu i ostavimo još 2 minuta dok ne omekša.
Zatim je na redu paradajz pire, kao i 1 šolja i po vode. Dobro promešati i ostaviti da provri. Zatim dodamo krompir u janiju.
Stavljamo 1kašiku aleve paprike, so po ukusu i 1 kašiku šećera za smanjenje kiselosti paradajza.
Dodajte lovorov list i ostavite posnu janiju da se kuva dok krompir ne omekša, a voda ne ispari.
Posle oko 25-30 minuta janija je skoro gotova i možemo da dodamo grašak. Ostavite da se kuva na laganoj vatri oko 10 minuta, a zatim sklonite sa ringle.
Krompir janija sa povrćem služi se uz hleb bez mešenja.