Način pripreme
1. Očistite luk, beli luk, celer i pola zelene paprike i sameljite u blenderu. Preostalu polovinu zelene paprike zajedno sa crvenom isecite na komade.
2. Ulje ugrejte i u njemu propržite svo pripremljeno povrće.
Kad komadići paprika vidno omekšaju dodajte paradajz pire, alevu papriku i so. Mešajte minut i stavite i zelene listove blitve - isečene ili krupnije iskidane.
Čim se se zapremina zelenog povrća smanji i postane tamnije, sipamo i bujon.
3. Dok bujon ne provri i oljuštimo krompir i isečemo krupnije. Stavljamo u jelo sa zrnima bibera. Janiju kuvamo dok ne bude gotov krompir - oko 25 minuta ispod poklopca. Ako je potrebno dodajemo bujon ili vodu.
4. Po želji janiju zgusnemo sa malo brašna, pomešanog sa malo vode i vri još 4-5 minuta.
Posno jelo serviramo toplo sa lepim seoskim hlebom i čašom vina.
Posna janija od krompira sa blitvom je veoma ukusna.