Način pripreme
U posudi pomešajte maslac, šećer u prahu i jaje - dobro umutite. Dodajte vanilu i brašno i umesite testo.
Ovde koristim malo više brašna - dok testo ne prestane da se lepi, ali treba da ostane mekano.
Odvojimo mali deo testa - koristićemo ga za poklopac pite.
Veliki deo razvijemo oklagijom prema našem plehu. Trebalo bi da može da pokrije dno i strane posude.
Nakon što smo pripremili pleh obložen testom - sipajte slatko i ravnomerno rasporedite. Po želji se mogu dodati i orasi – na primer, ako pravimo pitu od jabuka, dobra kombinacija bi bili orasi i cimet.
Razvijemo malu lopticu testa i stavite poklopac na pitu. Prstima okrećemo ivice testa prema unutra, tako da ga zatvorimo da fil ne izađe.
Premažite koru umućenim žumancetom sa svežim mlekom. Pospite granuliranim šećerom i pecite na 180 stepeni dok ne porumeni. Oko 40 minuta.
Pre nego što isečete slatku i aromatičnu pitu, ostavite je da se dobro ohladi da se domaće slatko stvrdne i ne isteče.
Pitu od maslaca sa domaćim slatkom najbolje je držati u frižideru.