Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Paj»Pita sa maslacem i domaćim slatkom

Pita sa maslacem i domaćim slatkom

Nikolina GeorgievaNikolina Georgieva
Šegrt
432013317
Pita sa maslacem i domaćim slatkom
Fotografije: Nikolina Georgieva
1 / 3
04/12/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
8
"Pitu sa maslacem i domaćim slatkom najbolje je držati u frižideru, ali avaj... nije nam uspelo ​"

Potrebni sastojci

  • brašno - 200 g i još 100 za dodatno mešanje i uvaljivanje
  • šećer u prahu - 50 g
  • maslac - 125 g
  • vanila
  • jaje - 1 komad i 1 žumance za mazanje
  • voda - 3 kašike
  • sveže mleko - 1 kašika
  • šećer - 3 kašike
  • domaće slatko - 2 teglice sa ukusom po izboru
* merne jedinice

Način pripreme

U posudi pomešajte maslac, šećer u prahu i jaje - dobro umutite. Dodajte vanilu i brašno i umesite testo.

Ovde koristim malo više brašna - dok testo ne prestane da se lepi, ali treba da ostane mekano.

Odvojimo mali deo testa - koristićemo ga za poklopac pite.

Veliki deo razvijemo oklagijom prema našem plehu. Trebalo bi da može da pokrije dno i strane posude.

Nakon što smo pripremili pleh obložen testom - sipajte slatko i ravnomerno rasporedite. Po želji se mogu dodati i orasi – na primer, ako pravimo pitu od jabuka, dobra kombinacija bi bili orasi i cimet.

Razvijemo malu lopticu testa i stavite poklopac na pitu. Prstima okrećemo ivice testa prema unutra, tako da ga zatvorimo da fil ne izađe.

Premažite koru umućenim žumancetom sa svežim mlekom. Pospite granuliranim šećerom i pecite na 180 stepeni dok ne porumeni. Oko 40 minuta.

Pre nego što isečete slatku i aromatičnu pitu, ostavite je da se dobro ohladi da se domaće slatko stvrdne i ne isteče.

Pitu od maslaca sa domaćim slatkom najbolje je držati u frižideru.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: