Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Pita sa domaćim maslacem

Pita sa domaćim maslacem

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5291523k
Pita sa domaćim maslacem
Fotografije: Sevdalina Irikova
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
8
"Stvarno carica pita - najukusnija pita sa domaćim maslacem"

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 1 paket, fine
  • sir - 450 g mešano bivolsko/kravlje
  • maslac - 120 g, domaći
  • biljna mast - 2 supene kašike
  • jaja - 5 komada
  • gazirana voda - 250 ml
  • susam - 2 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Sir krupnije izrendamo. Seme susama zapečemo minut u ugrejanom teflonskom tiganju.

Pomešamo ih sa sirom. Maslac rastopimo na pari. Pošto je domaće pripremljeno, čuvamo ga u malim posudicama u zamrzivaču.

Ukus i miris pečene pite sa njim je božanstven. Četkom namažemo dno pleha biljnom mašću. Prvo poređamo dve kore po dnu pleha.

Posipamo ih sa po 2-3 supene kašike od sira. Nakon toga jedna kora namazana maslacem, sirom i ponovo kora sa maslacem. Tako ređamo dok ne potrošimo kore.

Pita bude vazdušasta zato što između svake kore stavljamo nadev i maslac. Sečemo je na kockice. Pripremamo preliv pre nego što je stavimo u ugrejanu rernu. Umutimo jaja štapnim mikserom i u njih dodajemo gaziranu vodu.

Prelivamo kore pažljivo, sačekamo da ravnomerno upiju tečnost. Prolazimo oštrim nožem po ivicama pleha i kora ako su se zalepile.

Pečemo u umerenoj rerni na 180 stepeni, pokrivamo folijom. 10 minuta pre nego što je izvadimo skidamo foliju da dobije zlatnu koricu.

Nakon pečenja odmah okrećemo na dve posude da ostane mekana i sočna. Kad se malo ohladi okrećemo pleh i sečemo je. Ukusnu piti sa mirisom maslaca serviramo toplu sa kiselim mlekom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: