Način pripreme
Napravite udubljenje u brašnu i u njega stavite maslac i jaje. Dodajte sodu bikarbonu u kiselo mleko i promešajte ga kašikom. Nakon što se aktivira, stavljamo ga u brašno. Posolite sa 1 prstohvatom soli. Stavljamo i 1 prstohvat šećera da mekike (pitice) ne postanu bezukusne.
Umesite meko testo koje se ne lepi za ruke. Trebalo bi da bude mekano i glatko. Formirajte testo u veliku loptu. Izmrvite sir. Bolje je ako je tvrđi sir.
Testo rasvijemo u veliki list, ne baš tanak, na radnoj površini pomoću dugačke i uske oklagije. Pospite malo sira po listovima. Zatim ga preklopite na pola i ponovo pospite sirom.
Sledi četvrti put i ponovo posipamo sirom i ponovo završavamo preklopom. Imamo tri puta za posipanje sirom. Razvucite oklagijom još jednom na veliki list.
Isecite oštrim nožem na pravougaonike i lagano ih razdvojite rukama.
U tiganju jako zagrejte ulje. mekike pržimo na ne jakoj vatri, pa jedemo sa ajranom.
Pržene pitice sa sirom su veoma ukusne.