Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Mekike»Pržene preklopljene pitice sa sirom

Pržene preklopljene pitice sa sirom

MarianaMariana
Šef kuhinje
267822k
Pržene preklopljene pitice sa sirom4 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
5
"Pržene pite sa sirom ili samo mekike? Probajte i podelite"

Potrebni sastojci

  • brašno - 3 - 4 šolje
  • jaje - 1 komad
  • soda bikarbona - 1 kašičica
  • kiselo mleko - 250 g
  • sir - 270 g
  • so - 1 prstohvat
  • šećer - 1 prstohvat
  • maslac - 2 kašike
  • ulje - za prženje
* merne jedinice

Način pripreme

Napravite udubljenje u brašnu i u njega stavite maslac i jaje. Dodajte sodu bikarbonu u kiselo mleko i promešajte ga kašikom. Nakon što se aktivira, stavljamo ga u brašno. Posolite sa 1 prstohvatom soli. Stavljamo i 1 prstohvat šećera da mekike (pitice) ne postanu bezukusne.

Umesite meko testo koje se ne lepi za ruke. Trebalo bi da bude mekano i glatko. Formirajte testo u veliku loptu. Izmrvite sir. Bolje je ako je tvrđi sir.

Testo rasvijemo u veliki list, ne baš tanak, na radnoj površini pomoću dugačke i uske oklagije. Pospite malo sira po listovima. Zatim ga preklopite na pola i ponovo pospite sirom.

Sledi četvrti put i ponovo posipamo sirom i ponovo završavamo preklopom. Imamo tri puta za posipanje sirom. Razvucite oklagijom još jednom na veliki list.

Isecite oštrim nožem na pravougaonike i lagano ih razdvojite rukama.

U tiganju jako zagrejte ulje. mekike pržimo na ne jakoj vatri, pa jedemo sa ajranom.

Pržene pitice sa sirom su veoma ukusne.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: