Način pripreme
Stavite u posudu miks sušenog voća - sušene kajsije, urme, borovnice, suvo grožđe i šljive. Krupnije isecite.
Dodajte u njih koru limuna i pomorandže. Prelijte ih rumom i pokrijte streč folijom. Stavite u frižider i ostavite 12 sati.
U odvojenu duboku posudu prosejte brašno i dodajte u njega jaja, smeđi šećer. mlevene bademe i jaja. Pomoću drvene varjače promešajte dobro smesu i sipajte nabrojane aromatične začine - esenciju vanile, karanfilić, cimet i muskatni oraščić.
Promešajte još jednom i dodajte sušeno voće. Promešajte još jednom smesu i sipajte u kalup za pečenje koji ste prethodno postavili papirom za pečenje.
Budući da je smesa malo teža, udarite nekoliko puta posudu o radnu površinu, da izađe vazduh. Zagladite testo blago nakvašenom kašikom, da se ne lepi.
Pecite voćni kolač u rerni zagrejano na 150 stepeni. Neophodno vreme je oko 150 minuta.
Ohladite kolač u kalupu i tek tad ga izvadite. Prelijte ga blago rumom i uvijte papirom za pečenje.
Možete da ga stavite u metalnu kutiju i da čuvate na prohladnom mestu. Tokom dana izvadite kolač i napojte ga sa 5-6 kašika ruma - ovaj proces se radi 1-2 nedelje.
Iz tog razloga, praznični kolač treba da se spremi dve nedelje pre Nove godine.
Novogodišnji kolač sa sušenim voćem je sjajan!