Način pripreme
Sitno iseckajte sušeno voće i sipajte ga u veliku posudu.
Dodajte cimet, đumbir, karanfilić, koru limuna i pomorandže.
Izmešajte ove sastojke i zalijte ih rumom.
Pokrijte posudu providnom folijom i stavite ih u frižider.
Umutite šećer i maslac u sipkast krem i dodajte sok od pomorandže i 1/3 prosejanog brašna.
Unutra razbijte jaje jedno po jedno, tako što nakon svakog mešate smesu ponovo i ponovo.
Dodajte slatko od kajsija i mlevene bademe.
Izmešajte smesu i sipajte ostalo brašno, prašak za pecivo i sušeno voće namočeno u rum.
Prebacite testo u kalup sa padajućim dnom na papir za pečenje.
Lepo ga zagladite, pokrijte ga aluminijumskom folijom i stavite ga da se peče na 180 °C.
Nakon 45 minuta odozgo poređajte sirove bademe, ponovo zavijte voćni kolač folijom i vratite ga u rernu, ali ovog puta na 160°C na otprilike 60 minuta.
Nako pre nego što ga izvadite skinite foliju.
Po želji kada je gotovo pospite ga šećerom u prahu.
Škotski božićni kolač sa sušenim voćem je veoma ukusan - odlična dopuna uz svaku prazničnu trpezu.