Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Sarme»Sarme od kupusa sa pirinčem, šargarepom i čubrom

Sarme od kupusa sa pirinčem, šargarepom i čubrom

Maria BojilovaMaria Bojilova
Šef kuhinje
452902k122
Sarme od kupusa sa pirinčem, šargarepom i čubrom
Fotografije: Maria Bojilova
1 / 4
04/01/2024
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
90 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
10
"Sjajne sarmice od kupusa napravljene po starom balkanskom receptu - samo za poštovaoce"

Potrebni sastojci

  • kiseli kupus - 2 srednje glavice
  • pirinač - 500 g
  • šargarepa - 3 komada
  • luk - 2 komada
  • aleva paprika - 3 kašičice
  • čubar - 3 kašičice
  • čorba od kupusa - 750 ml
  • ulje - 100 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Glavice kupusa se očiste od kočnja tako što se pažljivo odvajaju listovi.

Listovi se ne seku na pola, ostavljaju se da se ocede na rubu posude.

Pirinač se pere dok voda ne bude bistra i stavlja se u posudu u kojoj će se umesiti nadev.

Šargarepa se oguli, opere i nasecka na male kockice.

Luk se očisti, opere i veoma sitno nasecka.

Šargarepe i luk se stavljaju u posudu sa pirinčem.

Dodaje se aleva paprika, čubar i ulje.

Nadev se veoma dobro izmeša i ostavlja na 10 minuta da se veoma dobro začini.

U svaki list kupusa se stavlja nadev i uvija se velika sarma.

Sarme se ređaju u tepsiju sa poklopcem sa nelepljivim premazom.

Zalivaju se čorbom od kupusa.

Peče se 90 minuta poklopljeno u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: