Način pripreme
U velikoj posudi pomešamo brašno, šećer, vanilu, cimet i so. Dobro promešamo.
Na tihoj vatri u kaseroli rastopimo maslac.
Počinjemo da mutimo jaja u posebnoj posudi mikserom. U njih dodajemo i rastopljeni maslac.
U suvim sastojcima pravimo udubljjenje i sipamo tečnu smesu. Mešamo dok ne dobijemo meko testo. Prebacujemo testo na brašnom posutu radnu površinu i mesimo oko 5-7 minuta dok ne postane glatko i elastično. Ako je testo previše lepljivo, možemo dodati još malo brašna. Nakon toga razvučemo testo do debljine 1-2 cm.
Počinjemo sa sečenjem keksića kalupom za kolače. Na pleh stavljamo papir za pečenje i poređamo keksiće. Pečemo u prethodno ugrejanoj rerni oko 15-20 minuta dok ne dobiju braon boju. Nakon što budu gotovi vadimo iz rerne i počinjemo da pravimo slatko od šljiva, ali može se koristiti i gotovo.
Operemo šljive i očistimo od koštica. Možemo iseći na pola ili na četvrtine. U velikoj šerpi pomešamo šljive, šećer, esenciju vanile i rendanu koru i sok od limuna. Ugrevamo smesu na umerenoj temperaturi i ostavljamo da provri. Nakon što provri smanjujemo temperaturu i kuvamo slatko na tihoj vatri uz neprestano mešanje. Kuvamo dok šljive ne postanu meke i dok ne dobijete željenu konsistenciju. Da bismo proverili da li se slatko kuvano, kapljemo malo od smese na tanjir. Ako se tečnost stegne i stvori žele sloj, slatko je gotvo. Možemo da pripremimo slatko prethodno, da bude spremno za lepljenje keksića od cimeta.
Počinjemo da ih lepimo, stavljamo po jednu kašiku preko svakog keksića, zalepimo odozdo drugim, istog oblika. Na kraju poređamo na tanjir i posipamo šećerom u prahu za urkas.
Gotovi bakini božićni slepljeni keksići sa cimetom sa domaćim slatkom od šljiva su spremni za serviranje! Prijatno!