Način pripreme
Oljuštite škampe, ostavite nekoliko sa repovima da ukrasite predjelo.
Očistite i operite Ajsberg ili zelenu salatu, pa dobro ocedite da na listovima nema kapljica vode.
Isecite na trakice i stavite u posudu sa isečenim surimi štapićima, oljuštenim škampima, ananasom isečenim na kockice i oceđenim kukuruzom iz konzerve.
Možete začiniti sa malo soli i bibera, ali imajte na umu da su obično blanširani škampi koji se prodaju prilično slani, a salsa rosa će dovoljno začiniti komponente ove koketne mini salate.
Salsa rosa se lako priprema mešanjem svih navedenih proizvoda do homogene mase. Količine su približne i sastojci se mogu mešati po ukusu. Uslov je uvek da majoneza bude više od kečapa da dobije delikatnu ružičastu boju.
Postoji i osnovni recept za Salsa Rosu, a to je samo pomešani kečap i majonez, koji bi trebalo da bude veoma dobrog kvaliteta. U ovom slučaju sam pripremio domaći majonez, ali je nažalost kupljeni kečap bio veoma bled i bezukusan, što je uticalo na boju i ukus sosa. Ništa, sledeći put ću biti pažljiviji pri izboru proizvoda.
Dakle: Da biste svojim gostima poslužili koktel od škampa, nabavite elegantne posude poput tipičnih posuda za desert. Kašikom stavite salsa rosu na dno, a zatim na vrh stavite svežu mešavinu salate i škampa. Prelijte sa još sosa i ukrasite škampima sa repovima koje ste ostavili. Za raskoš pokapajte malo balzamične redukcije.
Koktel od škampa ili Coctel de gambas je tradicionalno božićno predjelo ili mini salata koja se servira u pojedinačnim porcijama/čašama ili činijama za svaku osobu. Tipičan je za svaku božićnu trpezu u Španiji, a u Južnoj Americi se zove Coctel de camarones, jer tamo drugačije zovu škampe.
Pre konzumiranja, svako mora da promeša svoju šolju da se škampi, zelena salata i sve ostalo pomešaju sa sosom.
Postoji i opcija da se sve unapred izmeša, a zatim predjelo sa škampima podeli na posebne porcije.
Probajte i sami ovu svežu poslasticu!