Bonapeti.rs»Recepti»Salate»Zelena salata»Koktel od škampa (Cóctel de gambas)

Koktel od škampa (Cóctel de gambas)

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Koktel od škampa (Cóctel de gambas)
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Ukupno
25 min.
Porcije
6
"Koktel od škampa Coctel de gambas - pre konzumiranja, svako mora da promeša svoju šolju da bi se škampi, zelena salata i sve ostalo pomešali sa sosom."

Potrebni sastojci

  • iceberg zelena salata - 1 komad, mala (ili druga zelena salata)
  • škampi - oko 300 g blanširani
  • kukuruz - 1 mala konzerva
  • surimi štapići - 6 štapića
  • ananas - po ukusu (svež)
  • Za Salsa Rosu
  • majonez - oko 120 g
  • kečap - 4 kašike, pune
  • senf - 1 kašičica
  • brendi - 1 kašika
  • sok od pomorandže - 3 kašike (sveže ceđeni)
  • balzamična redukcija - kapi, za dekoraciju
* merne jedinice

Način pripreme

Oljuštite škampe, ostavite nekoliko sa repovima da ukrasite predjelo.

Očistite i operite Ajsberg ili zelenu salatu, pa dobro ocedite da na listovima nema kapljica vode.

Isecite na trakice i stavite u posudu sa isečenim surimi štapićima, oljuštenim škampima, ananasom isečenim na kockice i oceđenim kukuruzom iz konzerve.

Možete začiniti sa malo soli i bibera, ali imajte na umu da su obično blanširani škampi koji se prodaju prilično slani, a salsa rosa će dovoljno začiniti komponente ove koketne mini salate.

Salsa rosa se lako priprema mešanjem svih navedenih proizvoda do homogene mase. Količine su približne i sastojci se mogu mešati po ukusu. Uslov je uvek da majoneza bude više od kečapa da dobije delikatnu ružičastu boju.

Postoji i osnovni recept za Salsa Rosu, a to je samo pomešani kečap i majonez, koji bi trebalo da bude veoma dobrog kvaliteta. U ovom slučaju sam pripremio domaći majonez, ali je nažalost kupljeni kečap bio veoma bled i bezukusan, što je uticalo na boju i ukus sosa. Ništa, sledeći put ću biti pažljiviji pri izboru proizvoda.

Dakle: Da biste svojim gostima poslužili koktel od škampa, nabavite elegantne posude poput tipičnih posuda za desert. Kašikom stavite salsa rosu na dno, a zatim na vrh stavite svežu mešavinu salate i škampa. Prelijte sa još sosa i ukrasite škampima sa repovima koje ste ostavili. Za raskoš pokapajte malo balzamične redukcije.

Koktel od škampa ili Coctel de gambas je tradicionalno božićno predjelo ili mini salata koja se servira u pojedinačnim porcijama/čašama ili činijama za svaku osobu. Tipičan je za svaku božićnu trpezu u Španiji, a u Južnoj Americi se zove Coctel de camarones, jer tamo drugačije zovu škampe.

Pre konzumiranja, svako mora da promeša svoju šolju da se škampi, zelena salata i sve ostalo pomešaju sa sosom.

Postoji i opcija da se sve unapred izmeša, a zatim predjelo sa škampima podeli na posebne porcije.

Probajte i sami ovu svežu poslasticu!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Top recepti