Način pripreme
U posudi umutite jaja, odvojite jedno žumance za mazanje. Dodajte šećer i promešajte.
Soda se stavlja u kiselo mleko da se aktivira i dodaje se u smesu.
Mast se istopi u mikrotalasnoj pećnici i dodaje ostalim sastojcima. U drugu posudu prosejte brašno zajedno sa praškom za pecivo i vanilom.
U posudu narendajte koru od limuna, ali samo žuti deo. Sve dobro izmešati i postepeno dodavati brašno.
Trebalo bi da dobijete mekano testo koje se ne raspada i ne lepi za ruke.
Ratluk se iseče na male komade. Pleh obložiti papirom za pečenje i premazati uljem. Od testa se seku loptice koje se rašire na dlanu, stavlja se ratluk, umotavaju se i formiraju lepe slatke loptice koje se ređaju u pleh.
Gotovi kolačići sa ratlukom se premažu ostavljenim žumancem i posipaju šećerom i mlevenim orasima. Po želji možete zalepiti ceo orah. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok ne porumene.
Pošto su gotovi, još topli, obilno se posipaju šećerom u prahu. Aroma ovih prazničnih kolača ne može se opisati rečima. Morate ih sami napraviti da biste znali o čemu pričam. Uživajte i srećni praznici!