Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni kolači»Kolač sa ratlukom»Aromatični kolači sa ratlukom sa dahom limuna

Aromatični kolači sa ratlukom sa dahom limuna

Aromatični kolači sa ratlukom sa dahom limuna
Fotografije: Teodora Meshterova
2 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
35 min.
Porcije
40
"Aroma ovih prazničnih kolačića ne može se opisati rečima. Morate sami da napravite ove kolače sa ratlukom da biste razumeli o čemu govorim."

Potrebni sastojci

  • jaja - 2 komada + 1 belance
  • kiselo mleko - 1/2 šolje
  • soda bikarbona - 1 kašičica
  • svinjska mast - 1 šolja
  • brašno - 2, 5 šolje
  • šećer - 5 kašika
  • vanila - 2 praha
  • limun - 1 komad, kora
  • prašak za pecivo - 1 pakovanje
  • ratluk - 1 kutija od 100 g
  • šećer - za posipanje
  • orasi - mleveni za posipanje
  • šećer u prahu - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

U posudi umutite jaja, odvojite jedno žumance za mazanje. Dodajte šećer i promešajte.

Soda se stavlja u kiselo mleko da se aktivira i dodaje se u smesu.

Mast se istopi u mikrotalasnoj pećnici i dodaje ostalim sastojcima. U drugu posudu prosejte brašno zajedno sa praškom za pecivo i vanilom.

U posudu narendajte koru od limuna, ali samo žuti deo. Sve dobro izmešati i postepeno dodavati brašno.

Trebalo bi da dobijete mekano testo koje se ne raspada i ne lepi za ruke.

Ratluk se iseče na male komade. Pleh obložiti papirom za pečenje i premazati uljem. Od testa se seku loptice koje se rašire na dlanu, stavlja se ratluk, umotavaju se i formiraju lepe slatke loptice koje se ređaju u pleh.

Gotovi kolačići sa ratlukom se premažu ostavljenim žumancem i posipaju šećerom i mlevenim orasima. Po želji možete zalepiti ceo orah. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok ne porumene.

Pošto su gotovi, još topli, obilno se posipaju šećerom u prahu. Aroma ovih prazničnih kolača ne može se opisati rečima. Morate ih sami napraviti da biste znali o čemu pričam. Uživajte i srećni praznici!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: