Način pripreme
Rerna - 180 stepeni;
Kalup sa obručem 24/26 dobro namazan maslacem i posut sa malo brašna.
Suvo grožđe natopimo u rum prethodne noći, ako nije moguće, prelivamo vrelom vodom, dodajemo rum i ostavljamo 30 minuta, nakon toga je spremno za korićenje.
Oljuštimo jabuku i isečemo na kockice. Prosejemo brašno sa praškom za pecivo.
Jaja umutimo na visokoj brzini miksera sa šećerom dok se ne udvostruče - nije potrebno da smesa pada u obliku mašne.
Dodajemo mekani maslac, isečen na kockice i ponovo mutimo dok ne dobijemo krem. Dodajemo rendanu koru od limuna, pronovo promešamo.
U porcijama dodajemo brašno i mutimo dok se ne integriše, dodajemo suvo grožđe zajedno sa rumom i jabukama, isečenim na kockice. Smesu dobro promešamo spatulom.
Sipamo u kalup, poravnamo, Odozgo poređamo dve jabuke, isečene na klin, potopimo do pola u smesu. Posipamo cimetom, braon šećerom i stavljamo male komade maslaca između jabuka. Po izboru posipamo suvom grožđem.
Paj od jabuka pečemo na 170 stepeni oko 40-45 minuta.
Ovajitalijanski paj sa jabukama iz davnina, kao su ga nazvali Zenzero&Limone. Rakošan ukus, stvarno je mnogo mekan i testko je rovito, nije zbijeno, a jabuke se pretvaraju u krem.