Način pripreme
Prva stvar koju treba da uradite je da pripremite nadev za vaš voćni paj.
Nakon toga operite i prepolovite smokve i stavite ih u šerpu sa šećerom, sokom od limuna i kuvajte oko 10 minuta. Nakon toga dodajte mleveni keks (amareti ili piškote) i orahe (ili bademe). Možete koristiti samo orašaste plodove ili samo keks u receptu. Ja sam odabrala da kombinujem da bi konsistencija bila bogatija.
Pred kraj kuvanja dodaje se kora od limuna ili pomorandže, ko šta voli.
Ostavite da se ohladi i za to vreme pripremite testo od keksa.
Sipajte brašno i maslac u posudi i počnite da mesite.
Dodajte šećer, prašak za pecivo i vanilin šećer i nastavite da mešate.
Na kraju dodajte jaja i so i mešajte dok ne dobijete loptu, ostavite je u frižideru na 1 sat.
Nakon što prođe vreme odmora, razvucite testo i poređajte u kalup prečnika 24 cm, namazan i posut brašnom, sipajte smesu od smokava, ukrasite slatki paj klasičnim trakama i pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta.
Šta da vam kažem, ukusan i aromatičan je ovaj italijanski paj sa smokvama! Za kratko vreme je gotov. Dodatna nota je od oraha (badema) daje još više ukusa paju. Probajte i kažite u komentarima da li vam se dopao. Uživajte!