Način pripreme
Svinjetina, u mom slučaju je bilo 2 komada. Svaki od njih se iseče po dužini i od cilindričnog oblika treba da postane jedan veliki list mesa debljine oko 1, 5 cm. Rez je spiralno od spolja ka unutra, ka sredini mesa.
Operite šargarepu i stavite u šerpu sa vodom. Stavite ih na šporet dok ne omekšaju. Ocede se i ostave da se ohlade, a mogu se preliti hladnom vodom.
Veliki komadi mesa dobro se utrljaju solju sa obe strane. Pospite biberom. Oljuštite šargarepu. Isecite je na dugačke trake.
Ocedite pečurke i prepolovite ih. Ravnomerno rasporedite na svaki komad svinjetine. Umotava se kao rolna.
Slani rolati se vežu kanapom kako bi ostale u obliku rolata tokom pečenja.
Pripremite vreli tiganj sa uljem da zapečatite meso na jakoj vatri. Rolati su zapečaćeni jedan po jedan sa svih strana. Stavljaju se u veliki pleh koja ima poklopac.
Oljuštite i operite krompir. Seku se na komade. Dodaju se u pleh. Začine se solju.
Doda se preostala mast od prženja rolata. Dodaje se voda. Stavite poklopac i pecite na 180 stepeni oko 150 minuta. Pre vađenja iz rerne, poklopac se uklanja na 10 minuta.
Rolat od svinjetine se iseče na kriške i serviraju se 2 komada svinjskog pečenja, dodajte krompir.