Ukusna torta Garaš

Sia RibaginaSia Ribagina
Šef kuhinje
5761312k117
Ukusna torta Garaš
Fotografije: Rositsa Petrova
1 / 8
10/02/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
110 min.
Porcije
12
"Ukusna i jednostavna torta Garaš, pripremljena u kućnim uslovima - užitak za sva čula, koji se sprema jednostavno i zaslužuje mesto na vašoj trpezi."

Potrebni sastojci

  • ZA KORE
  • belanac - 10 kom.
  • šećer - 250 g
  • orasi - 300 g
  • brašno - 40 g
  • kakao - 1 kašika
  • ZA NADEV
  • voda - 100 ml
  • čokolada - 50 g
  • kakao - 1 kašika
  • maslac - 250 g kravljeg
  • žumanca - 5 kom.
  • konjak - 1 kašičica
  • šećer u prahu - 5 kašika
  • ZA GANAŠ
  • pavlaka - 200 ml tečnog
  • čokolada - 200 g crne čokolade
* merne jedinice

Način pripreme

Kore pripremiti na sledeći način: umutiti belanca sa šećerom u sneg, dodati orahe, kakao i brašno i promešati pažljivo spatulom. Ova smesa je dovoljna za pripremu 4 kora.

U pleh prečnika 26 cm postaviti papir za pečenje i sipati deo smese, ravnomerno je rasporediti po dnu pleha i staviti da se peče na 170 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni.

Proceduru ponoviti i za druge kore - smesu podelite tako da imate dovoljno za sve kore. Pošto se kore brzo peku, pratite da ne zagore - meni je trebalo desetak minuta za svaku koru.

U šerpu sipati vodu i stavite na ringlu da provri. Kada provri, dodati nalomljenu čokoladu, promešati i dodati kakao. Smesu skloniti sa ringle, kada se čokolada rastopi i smesa postane homogena. Dodati konjak i ostaviti da se malo ohladi.

Maslac umutiti sa šećerom dok ne postane kremast, nakon čega dodati jedan po jedan žumanac. Na kraju dodati smesu sa čokoladom. Sve dobro umutiti mikserom dok se ne dobije homogena smesa.

Gotove kore ostaviti da se dobro ohlade, pa tek onda skidati pažljivo papir za pečenje.

Tortu oblikovati na sledeći način: jednu koru namazati delom nadeva, postaviti sledeću, ponovo namazati nadevom i tako sve do poslednje, pa na kraju namazati svuda obilno nadevom. Ostaviti u frižider da odstoji nekoliko sati, da se nadev stegne.

Čokoladni ganaš pripremiti na sledeći način: pavlaku u kaseroli staviti na ringlu i, pre nego što provri, dodati čokoladu, i mešati dok smesa ne postane homogena.

Ostaviti na hladnom da se ohladi i zgusne i njime pokriti tortu. Prema ukusu za dekoraciju koristiti kokosove mrvice, orahe ili bademe.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: