Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Čizkejk»Čokoladni čizkejk

Čokoladni čizkejk

ZoriZori
Guru
8932865k
Čokoladni čizkejk10 / 10
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
12
"Neka vam je slatko sa mojim čokoladnim čizkejkom za posebne povode!"

Potrebni sastojci

  • keks - 200 g, sa kakaom
  • kravlji maslac - 60 g
  • krem sir - 500 g
  • čokolada - 160 g (50% kakaa)
  • jaja - 2 komada
  • viski - 20 ml
  • za čokoladni ganaš
  • čokolada - 160 g (50% kakaa)
  • pavlaka - 160 g, slatka (30% masti)
  • kravlji maslac - 50 g
  • za dekoraciju
  • sveže voće - po izboru
  • šećerne perlice
* merne jedinice

Način pripreme

Dno tepsije u kojoj ćemo praviti čokoladni čizkejk se oblaže papirom za pečenje. Sa spoljašnje strane se umotava sa dva sloja aluminijumske folije, cilj je da ne ulazi voda u kalup tokom pečenja s obzirom na to da će biti na vodenoj pari.

Važno je napomenuti da ukoliko ćete praviti zidove čoko čizkejka od smesa sa keksićima, onda bi bilo dobro da zidovi tepsije mogu da se skidaju. Ako nećete praviti zidove, nego samo osnovu, onda količina keksića treba da se smanji na 120 grama.

Kakao keksići se izmrve u secku i zatim se pomešaju sa istopljenim kravljim maslacem, meša se dok ne postane homogeno. Smesa od keksića se sipa u pripremljeni kalup za pečenje. Ako se prave i zidovi za čizkejk, oblikovanje osnove se odvija pomoću zadnje strane kašike i prvo se počinje od zidova i završava se dnom. Kalup se stavlja u frižider.

Za smesu za čizkejk prvo se na vodenoj pari istopi čokola i ostavlja se sa strane. Krem sir koji treba da bude na sobnoj temperaturi se pomeša sa smeđim šećerom i muti se mikserom dok se šećer ne istopi i dok smesa ne postane kremasta.

Dodaje se kakao u prahu i postepeno se dodaje istopljena čokolada. Na kraju se u smesu dodaju jaja i viski. Meša se skroz lagano špatulom ili metalnom žicom za mućenje koliko je potrebno da se pomešaju. Gotova smesa se sipa u kalup za pečenje na osnovu od keksića sa maslacem.

Kalup za pečenje se stavlja u veću i dublju tepsiju u koju se sipa topla voda. Tepsija se stavlja u sredinu rerne koja se prethodno zagrejala na 160 stepeni. Peče se 60 minuta, nakon čega se čizkejk ostavlja u rerni sa odškrinutim vratašcima dok se skroz ne ohladi. Tako neće naglo spasti i neće popucati. Nakon što se u potpunosti ohladi, čizkejk se zamota folijom pri čemu se ne vadi iz kalupa za pečenje i stavlja se u frižider na jednu noć da se stegne.

Za čokoladni ganaš na vodenoj pari se istopi 160 g čokolade (50% kakaa ili malo više) i postepeno se dodaje pavlaka koja treba da bude sobne temperature. Pažljivo se meša silikonskom špatulom dok se čokolada u potpunosti ne rastopi u pavlaci. Na kraju se dodaje kravlji maslac i meša se dok ga smesa ne apsorbuje. Meša se pasatorom dok smesa ne postane homogena i blistava. Ostavlja se sa strane da se blago ohladi.

Pažljivo oštrim nožem se prelazi po zidovima kalupa za pečenje da se lakše odlepi čizkejk. Prsten se otvara i zidovi se pomeraju.

Pomoću hartije na dnu i špatule čizkejk se odvaja od dna i prebacuje u tanjir za serviranje. Mogu lagano nožem da se izravnaju rubovi zidova koji štrče.

Odozgo se zaliva gotovim blago ohlađenim čokoladnim ganašom, tako što se odvaja mala količina za ukras. Poklopi se poklopcem tanjira za torte i stavlja se na sat vremena u frižider.

Odvojena količina čokoladnog ganaša se prebacuje u špric i stavlja se u frižider da se malo stegne. Njime se kasnije ukrašava čizkejk tako što mogu da se šrpicaju ružice ili da se oblikuju druge dekoracije po vašem ukusu. Na kraju se gotov čokoladni čizkejk ukrašava šećernim perlicama i svežim voćem po izboru.

Seče se na porcije suvim zagrejanim nožem, tako što se nakon svakog razreza nož mora ponovo posušiti.

Neka vam je slatko sa mojim čokoladnim čizkejkom za posebne povode!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: