Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Medena torta»Francuska seoska torta sa plavim šljivama

Francuska seoska torta sa plavim šljivama

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5891122k
Francuska seoska torta sa plavim šljivama
Fotografije: Ivelina
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
8
"Francuska seoska torta sa plavim šjivama je strašno ukusna. Savršena je i uz popodnevnu kaficu."

Potrebni sastojci

  • Za testo
  • kravlji maslac - 42 g
  • šećer - 145 g
  • pšenično brašno - 3 šolje
  • jaja - 2 komada
  • med - 63 g (2 supene kašike)
  • so - 0.5 kašičice
  • soda bikarbona - 8 g
  • Za krem
  • kondenzovano mleko - 400 g (1 kutija), kuvano
  • kisela pavlaka - 500 g
  • vanilin šećer - 2 g
  • rum - 2 supene kašike, tamni (po želji)
  • orasi - 100 g, mleveni
  • plave šljive - 100 g, naseckane
* merne jedinice

Način pripreme

Testo pripremamo u vatrostalnoj posudi sa debelim dnom. Ako je dno posude tanko, onda kuvajte na pari. Za cilj u većoj posudi zagrejte vodu do ključanja i u nju stavite posudu ssa sastojcima za testo:

Jaja se lagano mute sa šećerom i solju. Dodaje se maslac i med. Stavlja se na tihu vatru ili na vodenu pari, s tim što se meša sve vreme.

Kada se šećer u potpunosti istopi i masa postane vruća, dodaje se soda. Masa će početi da se peni i povećaće svoju zapreminu.

Dodaju se dve čaše brašna, meša se ostavlja se na vatri na još 3-5 minuta.

Nakon toga se skida sa vatre, dodaje se ostalo brašno i meša se. Testo će postati mekano i dosta lepljivo, ali nije potrebno da se dodaje još brašna. Nakon hlađenja testo će postati gušće i dobro će se razviti.

Testo se ostavlja da se ohladi do sobne temeprature. Testo se stavlja u frižider uvijeno u streč foliju ili kesicu, barem na 2 sata, a najbolje na jednu noć.

Uključite rernu i ostavite je da se zagreje do 190 stepeni.

Zatim se testo podeli na 8 delova. Svaki deo testa se deli jedan po jedan u tanak sloj, seče se krug prečnika 20 cm. (Ja sam koristila dno tepsije). Testo se izbocka viljuškom i stavlja se u prethodno zagrejanu rernu na 190 stepeni. Kore za tortu se peku dok ne postanu zlatasto-braon boje. U mojoj rerni svaka kora se pekla tačno 5 minuta.

Kore se ostavljaju da se hlade do sobne temperature.

(Ukoliko odmah ne koristite kore, možete ih uviti u streč foliju i staviti ih u frižider na nekoliko dana.)

Nastavljamo sa pripremom krema:

Recept iziskuje rum, ali ja ga nisam dodala, zato što... Deca su jela francusku seosku tortu.

Priprema krema za torte je izuzetno jednostavna - izmešajte kondenzovano mleko i kiselu pavlaku. Izmešajte mikserom, ali veoma pažljivo.

Kondenzovano mleko prvo treba da se izvadi iz frižidera i da se ostavi da se zagreje do dobne temperature. Ako koristite ruk, dodajte ga u uvoj etapi. Ne propustite da probate gotov krem. Ukoliko primetite da krem nije dovoljno sladak, onda dodajte malo šećera u prahu u krem. Nisam ga dodala. Treba da uzmete visokokalorično kondenzovano mleko (Dulce de leche) i poželjno je da ga pripremite sami.

Prvo svaku koru namažite kremom, zatim dodajte šaku orašastih plodova i plave šljive. Sameljite isečke od kora ili jednu celu koru u mrve. Sastavite namazane kore jednu na drgu u prsten. Ukrasite celu tortu po želji. Tortu odozgo pospite kakaom ili mrvicama.

Medenu tortu sa kiselom pavlakom i kondenzovanim mlekom stavite u frižider na 8-12 sati.

Prijatno!

Francuska seoska torta sa plavim šjivama je strašno ukusna.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: