Način pripreme
Pre svega, rastopite maslac i ostavite ga na stranu. Na taj način će imati vremena da se prohladi.
Dobro mikserom umutite jaje sa šećerom. Nakon toga dodajte sveže mleko. Dodajte ga u tankom mlazu uz uključen mikser. Zatin dodajte med, sodu i maslac. ponovo umutite dok se sastojci ne sjedine.
Prebacite smesu u šerpu i stavvite na vatru. Kuvajte na slaboj vatri dok ne dobije laganu boju karamela. Pazite da ne prekuvate, jer će smesa iskuvati i testo će Vam biti gusto i mrviće se.
Skinite sa vatre i dok je vruće, dodajte brašno. Dobro umesite i prebacite na brašnom posutu radnu površinu. Dobija se veoma lepo i elastično testo. Podelite ga na 8 delova. Svaki deo ima težinu oko 110 g. Za tortu Vam je potrebno 5 kora. Od preostalog testa možete ispeći medenjake.
Svaki deo testa razvucite na koru prečnika 27-28 cm. Kore treba da budu veoma tanke, skoro providne. U tepsiju postavite papir za pečenje i preko njega pecite kore jednu za drugom. Pecite ih u prethodno zagrejanoj rerni na 170 stepeni, ne više od 4-5 minuta. Ako preterate sa pečenjem, kada se kore ohlade, biće previše tvrde i lako će se lomiti.
Kada se kore ispeku, jednu po jednu isecite kalupom za tortu, kako bi sve kore bile jednake veličine.
Kada su kore gotove, pripremite krem. U veliku posudu sipajte ceđeno kiselo mleko i šećer i umutite mikserom. Nakon toga dodajte koru od limuna i sok od limuna. U posebnoj posudi umutite pavlaku i polako i postepeno je dodajte u ceđeno mleko. Mešajte drvenom kašikom. Na kraju dodajte i vanile.
Sklopite tortu na sledeći način: Postavite koru, odozgo stavite u tankom sloju krem. Kašikom na nekoliko mesta stavite slatko od borovnica i razmažite ga. Pazite da ne preterate sa slatkom.
Na kraju pospite orasima i stavite drugu koru. Na isti način ređajte kore do poslednje. Preko svih kora premažite krem i ostavite tortu u frižideru na 2-3 sata da se stegne. Kada je gotovo, skinite prsten sa kalupa.
Premažite tortu preostalim kremom sa strane i odozgo. Prekrijte le izmrvljenim orasima, a sa strane ih lagano pritisnite rukom. Na nekoliko mesta stavite malo slatka. Vratite tortu u frižider na 24 sata.