Način pripreme
Testo pripremamo u vatrostalnoj posudi sa debelim dnom. Ako je dno posude tanko, onda kuvajte na pari. Za cilj u većoj posudi zagrejte vodu do ključanja i u nju stavite posudu ssa sastojcima za testo:
Jaja se lagano mute sa šećerom i solju. Dodaje se maslac i med. Stavlja se na tihu vatru ili na vodenu pari, s tim što se meša sve vreme.
Kada se šećer u potpunosti istopi i masa postane vruća, dodaje se soda. Masa će početi da se peni i povećaće svoju zapreminu.
Dodaju se dve čaše brašna, meša se ostavlja se na vatri na još 3-5 minuta.
Nakon toga se skida sa vatre, dodaje se ostalo brašno i meša se. Testo će postati mekano i dosta lepljivo, ali nije potrebno da se dodaje još brašna. Nakon hlađenja testo će postati gušće i dobro će se razviti.
Testo se ostavlja da se ohladi do sobne temeprature. Testo se stavlja u frižider uvijeno u streč foliju ili kesicu, barem na 2 sata, a najbolje na jednu noć.
Uključite rernu i ostavite je da se zagreje do 190 stepeni.
Zatim se testo podeli na 8 delova. Svaki deo testa se deli jedan po jedan u tanak sloj, seče se krug prečnika 20 cm. (Ja sam koristila dno tepsije). Testo se izbocka viljuškom i stavlja se u prethodno zagrejanu rernu na 190 stepeni. Kore za tortu se peku dok ne postanu zlatasto-braon boje. U mojoj rerni svaka kora se pekla tačno 5 minuta.
Kore se ostavljaju da se hlade do sobne temperature.
(Ukoliko odmah ne koristite kore, možete ih uviti u streč foliju i staviti ih u frižider na nekoliko dana.)
Nastavljamo sa pripremom krema:
Recept iziskuje rum, ali ja ga nisam dodala, zato što... Deca su jela francusku seosku tortu.
Priprema krema za torte je izuzetno jednostavna - izmešajte kondenzovano mleko i kiselu pavlaku. Izmešajte mikserom, ali veoma pažljivo.
Kondenzovano mleko prvo treba da se izvadi iz frižidera i da se ostavi da se zagreje do dobne temperature. Ako koristite ruk, dodajte ga u uvoj etapi. Ne propustite da probate gotov krem. Ukoliko primetite da krem nije dovoljno sladak, onda dodajte malo šećera u prahu u krem. Nisam ga dodala. Treba da uzmete visokokalorično kondenzovano mleko (Dulce de leche) i poželjno je da ga pripremite sami.
Prvo svaku koru namažite kremom, zatim dodajte šaku orašastih plodova i plave šljive. Sameljite isečke od kora ili jednu celu koru u mrve. Sastavite namazane kore jednu na drgu u prsten. Ukrasite celu tortu po želji. Tortu odozgo pospite kakaom ili mrvicama.
Medenu tortu sa kiselom pavlakom i kondenzovanim mlekom stavite u frižider na 8-12 sati.
Prijatno!
Francuska seoska torta sa plavim šjivama je strašno ukusna.