Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Piletina»Pečeno pile»Pečeno celo pile na francuski način

Pečeno celo pile na francuski način

ZoriZori
Guru
8932865k
Pečeno celo pile na francuski način
Fotografije: Zori
2 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
90 min.
Ukupno
105 min.
Porcije
6
"Pečeno celo pile na francuski način se poslužuje uz mekani hleb i svežu sezonsku salatu!"

Potrebni sastojci

  • pile - 1 komad, ohlađeno, celo
  • morska so - 1 kašičica, mlevena
  • crni biber - sveže mleven, po ukusu
  • provansalski začini - 1 kašičica, sušeni (ruzmarin, majčina dušica, bosilajk, čubar, estragon)
  • maslinovo ulje - 2 supene kašike
  • za marinadu
  • majonez - 6 supenih kašika, francuski
  • senf - 4 - 5 kašičica, francuski
  • Još
  • kravlji maslac - 30 g
  • beli luk - 2 - 4 velike glavice
  • belo vino - 100 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Pile se očisti i posuši. Seče se kraj kičme i rukama se pažljivo odvaja koža prema grudima i batacima.

Posipa se solju i crnim biberom tako što se utrlja fino i ispod kože. Zatim se posipa i sušenim izmrvljenim provansalskim začinima (ruzmarinom, majčinom dušicom, bosiljkom, čubrom, estragonom).

Pile se prebacuje u tepsiju i obilno se premazuje sa svih strana pripremljenom marinadom za piletinu od pomešanog francuskog majoneza i senfa. Zaliva se mlazom maslinovog zlja i odozgo se reča kravlji maslac naseckan na kockice. Oko piletine se ređaju cele glavice belog luka (skinute samo spoljašnje ljuske) i sipa se belo vino.

Tepsija sa piletom se stavlja na rešetku u donji deo prethodno zagrejane rerne na 220 stepeni i sa uključenim ventilatorom dok ne bude gotovo, u zavisnosti od toga koliko je pile teško. Po želji periodično možete zalivati pile aromatičnim sosom ili da ga okrenete jednom, dva puta za vreme pečenja, kako bi brže i ravnomernije uhvatilo zlatkastu boju.

Ispečeno pile se vadi iz rerne i pokriva se listom aluminijumske folije na otprilike 20 minuta pre serviranja.

Pečeno celo pile na francuski način se poslužuje iu mekani francuski hleb i svežu sezonsku salatu!

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: