Način pripreme
1. Isecite jednu pomorandžu na tanke krugove i poređajte je u podmazanu posudu za pečenje. Drugu iscedite zajedno sa limunom.
2. Stavite maslac da se topi na laganoj vatri. Sipajte mu sve začine i med. Promešajte sa sokovima citrusa i sklonite sa ringle.
3. Operite i osušite pile. Namažite iznutra sa pripremljenom smesom i stavite ga preko kriški pomorandže u posudi za pečenje. Prelijte obilno sa još maslac citrusa raspoređujući ga tako da se upije u svaki ugao i prevoj na piletu.
4. Gurnite posudu u rernu zagrejanu na 125 stepeni (bez ventilatora) na 30 minuta, nakon toga pojačajte na 140 stepeni još 1 sat.
Ideja je da se skuva na laganoj vatri i da upije sos, tako će ostati neverovatno krhko i ukusno.
5. Svi volimo hrskavu koricu i da bi se to postiglo, rerna se pojačava do 180 stepeni, namažite ili prelijte još jednom pile ostatkom biljne smese i pecite dok ne dobije blagu preplanulost. Kožica postaje zaista fantastična!
Aroma i orijentalni ukus koji će vas očarati!
VIdela sam davno ovaj recept kod arapskoh šefa kuvara koji je gostovao u meksičkoj emisiji. Od tada, čak i da promenim ponekad kombinaciju začina, skoro uvek pečem pile na ovaj način.
Da, traži više vremena, ali realno nikakav trud. Jednostavno kad je jednom začinjeno ono se samo kuva u rerni i tiha vatra radi sav posao.
Probajte!