Način pripreme
Pile se očisti i posuši. Seče se kraj kičme i rukama se pažljivo odvaja koža prema grudima i batacima.
Posipa se solju i crnim biberom tako što se utrlja fino i ispod kože. Zatim se posipa i sušenim izmrvljenim provansalskim začinima (ruzmarinom, majčinom dušicom, bosiljkom, čubrom, estragonom).
Pile se prebacuje u tepsiju i obilno se premazuje sa svih strana pripremljenom marinadom za piletinu od pomešanog francuskog majoneza i senfa. Zaliva se mlazom maslinovog zlja i odozgo se reča kravlji maslac naseckan na kockice. Oko piletine se ređaju cele glavice belog luka (skinute samo spoljašnje ljuske) i sipa se belo vino.
Tepsija sa piletom se stavlja na rešetku u donji deo prethodno zagrejane rerne na 220 stepeni i sa uključenim ventilatorom dok ne bude gotovo, u zavisnosti od toga koliko je pile teško. Po želji periodično možete zalivati pile aromatičnim sosom ili da ga okrenete jednom, dva puta za vreme pečenja, kako bi brže i ravnomernije uhvatilo zlatkastu boju.
Ispečeno pile se vadi iz rerne i pokriva se listom aluminijumske folije na otprilike 20 minuta pre serviranja.
Pečeno celo pile na francuski način se poslužuje iu mekani francuski hleb i svežu sezonsku salatu!
Prijatno!