Način pripreme
Stavite vodu, šećer (ja sam koristila jednake količine belog i tamno smeđeg muskovado šećera) i med u duboku šerpu na šporet.
Čim provri, a šećer i med se rastvore, dodajte limunsku kiselinu.
Promešajte i dodajte sodu bikarbonu. Smesa će se zapeniti i jako se proširiti, pa stalno mešajte da sprečite da izađe. Nakon nekog vremena će pasti i možete je ukloniti sa šporeta.
U ovu mešavinu dodajte prvo ulje i orahe, prethodno isečene na sitno. Promešajte.
Zatim dodajte brašno u delovima.
Takođe dodajte cimet i muskatni oraščić i promešajte.
Smesu za posni kolač rasporedite u pleh prečnika 24 cm obložen papirom za pečenje i poravnajte.
Po vrhu rasporedite jabuke prethodno isečene na tanke kriške.
Kolač od jabuka pecite u rerni zagrejanoj na 170 stepeni 40-45 minuta, dok čačkalica kojom probate ne bude suva.
Gotov posni kolač sa medom i jabukama ostavite da se potpuno ohladi, a zatim isecite.
Prijatno!