Način pripreme
Prvo očistimo i oljuštimo bundevu. Izrendamo krupnije. Takođe radimo isto i sa jabukama.
Orahe sameljemo sitno.
Suvo grožđe prelivamo rumom i ostavljamo da se natopi.
U maloj kaseroli ugrevamo oko 2 kašičice ulja od ukupne količine. Sipamo rendanu bundevu i dodajemo 1 supenu kašiku šećera od ukupne količine.
Pržimo oko 3-4 minuta, nakon toga dodajemo i rendane jabuke.
Pržimo još 2-3 minuta i skidamo sa vatre. Ostavljamo smesu da se ohladi potpuno.
U posudi umutimo jaja sa šećerom na visokoj brzini dok ne pobele.
U sito stavljamo brašno, prašak za pecivo i sodu. Prosevamo ih preko jaja. Dodajemo i cimet, mutimo mikserom, sipamo lagano ulje. Na kraju dodajemo vanilu i ponovo kratko mutimo.
U smesu dodajemo mlevene orahe, suvo grožđe sa rumom i smesu od jabuke i bundeve.
Dobro promešamo drvenom kašikom ili silikonskom spatulom.
Kalup za kolač prečnka 22-24 cm obilno namažemo maslacem (ne uljem) i posipamo rašno, dno i ivice. Ovo je mnogo važno pošto je kolač sa bundevom veoma lepljiv i posle neće moći da se izvadi iz kalup.
Ja sam rasporedila smesu za kolač od jabuka u dva mala pleha prečnika 20x9 cm.
Stavljamo kalup u sredinu rerne kouju smo ugrejali na 160 stepeni i pečemo 40-50 minuta.
Po želji pospite gotovi omiljeni kolač sa bundevom i jabukama šećerom u prahu.