Bonapeti.rs»Recepti»Salate»Paradajz Salata»Klasična libanska salata Fatuš

Klasična libanska salata Fatuš

Mina DimitrovaMina Dimitrova
Šef kuhinje
4021222k130
Klasična libanska salata Fatuš
Fotografije: Mina Dimitrova
1 / 3
04/04/2024
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Porcije
2
"Klasična libanska salata Fatuš je više nego ukusna za večeru uz čašu belog vina."

Potrebni sastojci

  • zelena salata - 1/2 komada
  • krastavac - 1 komad
  • paradajz - 2 komada
  • zelene paprike - 1 komad
  • crvene paprike - 1 komad
  • mladi luk - 3 struka
  • peršun - 1 vezica
  • menta - 1/2 vezice
  • lavaš - 2 komada, pljosnati hleb
  • crne masline - 14 komada
  • za dresing
  • beli luk - 3 čena
  • sumak - 1 kašičica
  • limunov sok - sok od 1 limuna
  • maslinovo ulje - 150 ml
  • so
  • crni biber - po ukusu
  • cimet - 1 prstohvat
* merne jedinice

Način pripreme

Luk se nasecka na kolutiće, a paradajz, krastavac i zelena paprika - na kockice. Peršun se sitno nasecka.

Dresing se pravi tako što se beli luk usitni i pomeša sa limunovim sokom, maslinovim uljem, sumakom, solju i crnim biberom.

Zelena salata se nasecka na ivice i stavlja se u veliku posudu. Hleb se nasecka na zalogaje.

Zagreju se 3 supene kašike maslinovog ulja u velikom tiganju i blago se zapeče hleb lavaš, pazeći da ne zagori. Dodaje se so, crni biber i sumak.

Izmeša se i skida se sa vatre. Zapeče se na 7-8 minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni.

Povrće se pomeša.

Servira se tako što se salata Fatuš stavlja u centar okruglih tanjira i oko nje se poređa zapečen i začinjen arapski hleb i sve se zaliva dresingom.

Klasična libanska salata Fatuš je više nego ukusna za večeru uz čašu belog vina.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: