Način pripreme
Ukusne pogačice sa mlevenim mesom i kačkavaljem za doručak, ručak ili piknik.
Zagrejte mleko u posudi i dodajte šećer, kvasac i 1 kašiku brašna. Dobro promešajte i ostavite na toplom da se aktivira. Za to vreme brašno se sipa u pleh i u njemu se pravi udubljenje.
Umutite jaja, dodajte kiselo mleko, so, ulje i aktivirani kvasac. Počinje mešenje.
Nakon što se testo malo skupi, prebacite ga na pobrašnjenu površinu i nastavite da mesite dok se ne dobije glatko i elastično testo.
Kada bude gotovo, prebacite u prethodno nauljenu i pobrašnjenu posudu i ostavite da nadođe dok se ne udvostruči. Za to vreme, luk i beli luk se oljušte i sitno iseckaju.
Paprika se očisti od semena i takođe sitno isecka. U dubokom tiganju zagrejte malo ulja i pržite povrće dok ne omekša. Po želji možete i propržiti mleveno meso za pogačice, ali će svejedno proći termičku obradu.
Mleveno meso se prebacuje u posudu i dodaju mu se začini i već ohlađeno povrće. Kačkavalj se narenda na krupno i takođe se dodaje u mleveno meso. Sve se dobro promeša. Nakon što je testo već naraslo, od njega se formiraju loptice, veličine po želji.
Ove kuglice se ređaju u pleh obložen papirom za pečenje i ostavljaju da odmaraju oko 20 minuta.
Nakon toga, svaka kuglica se raširi kao mekika i u nju se stavi deo fila. Zamota se kao snop i uz pomoć dlanova formira na tezgi tako da se dobije savršena lopta. Može se raditi i uz pomoć dlanova, držeći se između obe ruke i lagano klizeći između njih.
Isto se radi sa preostalim kuglicama. Nakon što su gotove, ostavite pogačice da odmaraju još 10 minuta. Za to vreme rerna se zagreva. U posudi umutite dva žumanca sa 1 kašikom mleka.
Nakon što su male pogačice odmorile, premažu se žumancima i mlekom i posipaju susamom. Peku se u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 20-25 minuta, a dobro je jednom okrenuti tepsiju da se ravnomerno ispeku.
Kada su gotove, punjene pogačice se ostavljaju da odmaraju, pokrivaju se krpom i služe uz čašu ajrana ili drugog pića po izboru.
Prijatno!