Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Ukusne pogačice sa mlevenim mesom i kačkavaljem

Ukusne pogačice sa mlevenim mesom i kačkavaljem

Ukusne pogačice sa mlevenim mesom i kačkavaljem
Fotografije: Teodora Meshterova
3 / 14
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
33
"Kada su gotove, punjene pogačice se ostavljaju da odmaraju, pokrivaju se krpom i služe uz čašu ajrana ili drugog pića po izboru. Prijatno!"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • brašno - 750 g plus za dodatno mešenje
  • kvasac - 1 kocka sveži
  • sveže mleko - 150 ml plus 1 kašika
  • so - 1 kašika
  • šećer - 1 kašičica
  • kiselo mleko - 400 g
  • ulje - 4 kašike
  • jaja - 2 komada plus 2 žumanca za premazivanje
  • Za nadev
  • mleveno meso - 500 g mešavina
  • luk - 1 glavica
  • beli luk - 3 čena
  • crvena paprika - 1 komad
  • čubar - 1 kašičica.
  • biber - 1 kašičica
  • so - prstohvat
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • kačkavalj - 150 g
  • Još
  • crni susam - za posipanje ili drugo
* merne jedinice

Način pripreme

Ukusne pogačice sa mlevenim mesom i kačkavaljem za doručak, ručak ili piknik.

Zagrejte mleko u posudi i dodajte šećer, kvasac i 1 kašiku brašna. Dobro promešajte i ostavite na toplom da se aktivira. Za to vreme brašno se sipa u pleh i u njemu se pravi udubljenje.

Umutite jaja, dodajte kiselo mleko, so, ulje i aktivirani kvasac. Počinje mešenje.

Nakon što se testo malo skupi, prebacite ga na pobrašnjenu površinu i nastavite da mesite dok se ne dobije glatko i elastično testo.

Kada bude gotovo, prebacite u prethodno nauljenu i pobrašnjenu posudu i ostavite da nadođe dok se ne udvostruči. Za to vreme, luk i beli luk se oljušte i sitno iseckaju.

Paprika se očisti od semena i takođe sitno isecka. U dubokom tiganju zagrejte malo ulja i pržite povrće dok ne omekša. Po želji možete i propržiti mleveno meso za pogačice, ali će svejedno proći termičku obradu.

Mleveno meso se prebacuje u posudu i dodaju mu se začini i već ohlađeno povrće. Kačkavalj se narenda na krupno i takođe se dodaje u mleveno meso. Sve se dobro promeša. Nakon što je testo već naraslo, od njega se formiraju loptice, veličine po želji.

Ove kuglice se ređaju u pleh obložen papirom za pečenje i ostavljaju da odmaraju oko 20 minuta.

Nakon toga, svaka kuglica se raširi kao mekika i u nju se stavi deo fila. Zamota se kao snop i uz pomoć dlanova formira na tezgi tako da se dobije savršena lopta. Može se raditi i uz pomoć dlanova, držeći se između obe ruke i lagano klizeći između njih.

Isto se radi sa preostalim kuglicama. Nakon što su gotove, ostavite pogačice da odmaraju još 10 minuta. Za to vreme rerna se zagreva. U posudi umutite dva žumanca sa 1 kašikom mleka.

Nakon što su male pogačice odmorile, premažu se žumancima i mlekom i posipaju susamom. Peku se u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 20-25 minuta, a dobro je jednom okrenuti tepsiju da se ravnomerno ispeku.

Kada su gotove, punjene pogačice se ostavljaju da odmaraju, pokrivaju se krpom i služe uz čašu ajrana ili drugog pića po izboru.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: