Način pripreme
Meso očistim i operem, osušim i isečem, dobro utrljam solju.
Stavite ulje u posudu i dodajte ruzmarin. Zelene začine očistim i operem, sitno iseckam. U ulje dodam alevu papriku, promešam i dodam zelene začine.
Jagnjetinu premažem marinadom i ostavim sa strane da upije arome. Luk očistim i operem i sitno iseckam, mladi luk i beli luk očistim i iseckam i propržim u tiganju na masnoći.
Papriku i šargarepu očistim i isečem na sitne kockice i dodam luku. Nakon što je povrće omekšalo, dodam oprani pirinač, pržim 2-3 minuta, dodam iseckana i prethodno kuvana creva i ostale iznutrice, kratko propržim i dodam sitno iseckani ostatak iznutrica za sarmicu.
Propržim i dodam alevu papriku, promešam i posle par minuta dodam paradajz i još kratko propržim, zalijem vrelom vodom da prekrije smesu, promešam, posolim i ostavim da se krčka par minuta uz povremeno mešanje.
Pred kraj kuvanja dodajem iste začine kao i za meso.
Smesu sipajte u veći pleh i na nju stavite mariniranu jagnjetinu, poprskajte je sokom od limuna, prelijte pivom i prekrijte folijom za pečenje.
Stavim u rernu desetak minuta na maksimalnu temperaturu, pa smanjim na 150 stepeni, otvarajući s vremena na vreme i zalivajući jagnjeće pečenje dobijenim sosom. Ovako se peče jagnjetina sa sarmicom od iznutrica i kaloperom oko 2-3 sata.