Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Jagnjetina»Pečeno jagnje»Jagnjetina sa sarmicom od iznutrica i kaloperom

Jagnjetina sa sarmicom od iznutrica i kaloperom

Boryana AtanasovaBoryana Atanasova
Šegrt
5114213
Jagnjetina sa sarmicom od iznutrica i kaloperom
Fotografije: Boryana Atanasova
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
180 min.
Ukupno
210 min.
Porcije
6
"Jagnjetina sa podrobicom i kaloperom...i miriše na Uskrs"

Potrebni sastojci

  • jagnjetina - 3 kg sa rebrima
  • za podrobicu
  • jagnjeće iznutrice - oko 1, 5 kg
  • luk - 1 glavica
  • mladi luk - 4 stabljike
  • mladi beli luk - 3 stabljike
  • pirinač - 1 šolja
  • aleva paprika - 1 kašika
  • zelena paprika - 1 komad
  • šargarepa - 1 komad
  • ulje - 4 kašike
  • Za marinadu za meso
  • ulje - 1/2 šolje
  • suvi ruzmarin - 1 kašika
  • selen - svež
  • nana
  • peršun
  • celer
  • so
  • čubar
  • aleva paprika - 2 kašike
  • biber
  • kaloper - 5 stabljika
  • limun
  • konzervirani paradajz - 3 kašike
  • limun
* merne jedinice

Način pripreme

Meso očistim i operem, osušim i isečem, dobro utrljam solju.

Stavite ulje u posudu i dodajte ruzmarin. Zelene začine očistim i operem, sitno iseckam. U ulje dodam alevu papriku, promešam i dodam zelene začine.

Jagnjetinu premažem marinadom i ostavim sa strane da upije arome. Luk očistim i operem i sitno iseckam, mladi luk i beli luk očistim i iseckam i propržim u tiganju na masnoći.

Papriku i šargarepu očistim i isečem na sitne kockice i dodam luku. Nakon što je povrće omekšalo, dodam oprani pirinač, pržim 2-3 minuta, dodam iseckana i prethodno kuvana creva i ostale iznutrice, kratko propržim i dodam sitno iseckani ostatak iznutrica za sarmicu.

Propržim i dodam alevu papriku, promešam i posle par minuta dodam paradajz i još kratko propržim, zalijem vrelom vodom da prekrije smesu, promešam, posolim i ostavim da se krčka par minuta uz povremeno mešanje.

Pred kraj kuvanja dodajem iste začine kao i za meso.

Smesu sipajte u veći pleh i na nju stavite mariniranu jagnjetinu, poprskajte je sokom od limuna, prelijte pivom i prekrijte folijom za pečenje.

Stavim u rernu desetak minuta na maksimalnu temperaturu, pa smanjim na 150 stepeni, otvarajući s vremena na vreme i zalivajući jagnjeće pečenje dobijenim sosom. Ovako se peče jagnjetina sa sarmicom od iznutrica i kaloperom oko 2-3 sata.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: