Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Jagnjetina»Jagnjeća Sarmica»Sarmica od iznutrica sa svežim začinima

Sarmica od iznutrica sa svežim začinima

Viktoria KonstantinovaViktoria Konstantinova
Šef kuhinje
316851k94
Sarmica od iznutrica sa svežim začinima
Fotografije: Viktoria Konstantinova
1 / 3
24/06/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
12
"Kao po udžbeniku - sočna i toliko aromatična, da ne možemo da dočekamo da je probamo"

Potrebni sastojci

  • jagnjeće iznutrice - 800 g (pluća i srce)
  • mladi luk - 1 vezica
  • nana - 1 vezica
  • peršun - 1 vezica
  • pirinač - 400 g
  • ulje
  • biber
  • so
  • jaja - 3 komada
  • kiselo mleko - 400 g
  • soda bikarbona - 1 kašičica
  • brašno - 2 kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Pluća i srce se dobro operu. Stavljaju se u šerpu i prelivaju se vodom.

Posoli se. Ostavlja se da se skuvaju, pri čemu se sklanja pena. Mladi luk se očisti i opere. Iseče se. Nana i peršun se operu i iseku na sitno. Nakon što se iznutrice skuvaju seku se na sitno.

Bujon od iznutrica se procedi i sipa se direktno u posudu za pečenje u kojoj će se kuvati sarmica. U tiganj se stavlja ulje da se zagreje. Dodaju se iznutrice da se zaprže. Dodaje se luk da se szaprži. Dodaje se i pirinač da se zaprži.

Začinjava se preostalim zelenim začinima i biberom. Začinjava se solju, ali treba da se ima u vidu da je i bujon od iznutrica slan.

Pirinač se sipa u posudu sa bujonom. Dodaje se još vode ako je neophodno. Promeša se i stavlja se da se peče.

Za preliv: U posudu se razbiju jaja. Dodaje se kiselo mleko, soda i brašno. Začinjava se solju. Muti se.

Malo pre nego što se sarmica izvadi iz rerne preliva se prelivom. Vraća se nazad u rernu da se zapeče.

Gotova sarmica se servira sa kašikom kiselog mleka.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: