Način pripreme
Jaja se slome. Svi sastojci se mere na vagi. Brašno je prosejano sa solju i vanilom.
U korpu pekare stavljaju se redom jaja, pavlaka, šećer, sveže mleko, viski, sok od pomorandže, rendana kora od pomorandže. Stavite brašno i odozgo sipajte kvasac. Program za testo se startuje. Svinjska mast se istopi i pomeša sa uljem.
Kada se u pekari formira lopta od testa, stavite 1kašiku od masnoće. Kada se masnoća upije u testo, dodaje se nova kašika...i tako sve dok masnoća ne nestane. Nakon što pekara za hleb prestane da meša, program se zaustavlja i ponovo pokreće i ostavlja da se završi.
Stavite papir za pečenje u 2 kalupa za hleb. Testo se podeli na 6 jednakih loptica i prave se fitilji od njega. Oni se blago rastežu da postanu pravougaoni oblik. Poređajte komadiće ratluka. Umotajte fitilje.
Od 3 fitilja plete se 1 Uskršnji kolač. Prebacuje se u kalup. Uradite isto sa preostale 3 lopte. Stavljaju se u rernu (bez zagrevanja) na 200 stepeni.
Posle 15 minuta Uskršnji kolači sa ratlukom se izvade i premazuju umućenim žumancem, mlekom i uljem. Uskršnji kolači u pekari se posipaju navlaženim šećerom.
Vraćaju se i peku još 30 minuta.