Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Milibrot»Uskršnji kolači sa maslacem, ratlukom i suvim grožđem

Uskršnji kolači sa maslacem, ratlukom i suvim grožđem

Vanya GeorgievaVanya Georgieva
Guru
1k2594k
Uskršnji kolači sa maslacem, ratlukom i suvim grožđem
Fotografije: Vanya Georgieva
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
70 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
110 min.
Porcije
4
"Mekani domaći uskršnji kolači za čiji recept svi pitaju - objavljujemo ga sada"

Potrebni sastojci

  • brašno - 1 kg (+100 g za dodatno mešenje)
  • jaja - 5 komada
  • kvasac - 42 g
  • sveže mleko - 350 ml
  • šećer - 250 g
  • zaslađivač - 3 kašičice, tečni
  • ulje - 10 supenih kašika (za oblikovanje)
  • maslac - 120 g
  • vanililn šećer - 2 komada
  • limun - 1 komad (kora)
  • so - 1 kašičica
  • nadev
  • ratluk - 2 kutije
  • suvo grožđe - 150 g
  • orašasti plodovi - po želji
  • šećer - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Ugrejte mleko samo toliko da možete da ubacite prst.

Sipajte jednu kafenu šoljicu mleka u posudicu, promešajte sa kvascem i sa malo brašno.

Ostavite da se aktivira, nakon čega možete da je dodate u ostale sastojke.

Odvojte 1 žumance za premazivanje, a ostala jaja umutite sa šećerom i drugim sastojcima, osim maslaca.

Prosejte brašno i sipajte mlečnu smesu i kvasac. Umesite meko lepljivo testo, tako što u delovima dodajete maslac i mesite dok se ne upije cela količina maslaca.

Gotovo meko testo premažite uljem i ostavite da naraste.

Pripremite kalupe u koje ćete stavite uskršnje kolače, tako što ih pokrijete papirom za pečenje.

Uzmite po malo testa i razvucite rukama (3 dela) na svaki stavite suvo grožđe i ratluk, pritisnite prstima i uvijte u fitilje.

Možete da ih uvijete 2 po 2 ili od 3 fitilja da ispletete pletenicu.

Gotove oblikovane uskršnje kolače pokrijte folijom i ostavite da narastu.

Kada udvostruče svoju zapreminu, stavite orašaste plodove po želji, ratluk, premažite umućenim žumancem i pospite šećerom.

Uskršnje kolače sa ratlukom pecite u zagrejanoj rerni na 160 stepeni, tako što u početku šporet može da bude jači (180 stepeni) na 10 minuta.

Imate savršene uskršnje kolače sa maslacem, ratlukom i suvim grožđem.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: