Način pripreme
Ugrejte mleko samo toliko da možete da ubacite prst.
Sipajte jednu kafenu šoljicu mleka u posudicu, promešajte sa kvascem i sa malo brašno.
Ostavite da se aktivira, nakon čega možete da je dodate u ostale sastojke.
Odvojte 1 žumance za premazivanje, a ostala jaja umutite sa šećerom i drugim sastojcima, osim maslaca.
Prosejte brašno i sipajte mlečnu smesu i kvasac. Umesite meko lepljivo testo, tako što u delovima dodajete maslac i mesite dok se ne upije cela količina maslaca.
Gotovo meko testo premažite uljem i ostavite da naraste.
Pripremite kalupe u koje ćete stavite uskršnje kolače, tako što ih pokrijete papirom za pečenje.
Uzmite po malo testa i razvucite rukama (3 dela) na svaki stavite suvo grožđe i ratluk, pritisnite prstima i uvijte u fitilje.
Možete da ih uvijete 2 po 2 ili od 3 fitilja da ispletete pletenicu.
Gotove oblikovane uskršnje kolače pokrijte folijom i ostavite da narastu.
Kada udvostruče svoju zapreminu, stavite orašaste plodove po želji, ratluk, premažite umućenim žumancem i pospite šećerom.
Uskršnje kolače sa ratlukom pecite u zagrejanoj rerni na 160 stepeni, tako što u početku šporet može da bude jači (180 stepeni) na 10 minuta.
Imate savršene uskršnje kolače sa maslacem, ratlukom i suvim grožđem.