Jestiva đuvečara

Yordanka VasilevaYordanka Vasileva
Šegrt
852516521
Jestiva đuvečara
Fotografije: Yordanka Vasileva
1 / 6
11/06/2024
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Kuvanje
80 min.
Ukupno
130 min.
Porcije
3
"Ove jestive đuvečare su veoma ukusne, čak i kada se u potpunosti ohlade. Prijatno!"

Potrebni sastojci

  • Za nadev
  • krompir - 3 komada
  • luk - 1 komad
  • beli luk - 2 čena
  • pileći file - 300 g
  • so - 1 kašičica
  • crni biber - 1/3 kašičice
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • peršun - 4 struka
  • ulje - 2 supene kašike
  • topljeni sir - 90 g
  • Za testo
  • brašno - 500 g
  • kiselo mleko - 250 g
  • jaje - 1 komad
  • maslac - 50 g
  • soda za hleb - 1 kašičica
  • so - 1 kašičica
  • jaja - 1 komad, za premazivanje
  • sveže mleko - 1 supena kašika
  • ulje - nekoliko kapljica
* merne jedinice

Način pripreme

Oljuštimo krompir, naseckamo ga na male kockice i stavljamo ga u duboku posudu. Luk i beli luk takođne sitno naseckamo i sipamo ga u krompir.

Pileći file naseckamo na veoma male zalogaje koje takođe stavljamo u posudu kod ostaslih sastojaka.

Dodajemo so, crni biber i alevu papriku, sitno naseckan peršun i ulje.

Sve sastojke veoma dobro izmešamo kako bi mogli ravnomerno da se začine.

Ostavljamo ih sa strane i prelazimo na testo.

U dubokoj posudi prosejemo brašno. Dodajemo so i izmešamo. Pravimo udubljenje i dodajemo kiselo mleko, sodu, jaje i blago istopljeni maslac.

Umesimo meko nelepljivo testo i ostavljamo ga da se odmori na 20 minuta.

Zatim odvajamo jedan mali deo testa, otprilike 60 g za kasnije za oblikovanje đuvečare.

Ostalo testo delimo na 3 jednaka dela koja oblikujemo u lopte. Počinjemo da oblikujemo đuvečarice.

U tu svrhu biće nam potrebna duboka posuda prečnika otprilike 14-15 cm.

Uzimamo jednu od loptica i razvijamo je u okruglu koru prečnika otprilike 24-25 cm. Razvijemo koru na posudici lagano pritiskajući ka dnu i zidovima (pogledajte u galeriji). Stavljamo 2-3 kašike nadeva - ne više i odozgo stavljamo 1/3 topljenog sira kojeg smo podelili na 3 jednaka dela i naseckali na male komadiće.

Pažljivo sakupljamo krajeve testa i previjamo, kako ne bi izašao sok iz nadeva. Vadimo oblikovanu loptu iz posude i pažljivo sa previjenim delom na dole, stavljamo u tepsiju obloženu papirom za pečenje.

Isto radimo i sa druge dve lopte.

Od testa koje smo odvojili oblikujemo poklopčiće za đuvečare na sledeći način:

Testo podelimo na tri dela. Od svakog dela otkidamo mali komadić od kojeg pravimo malu loptu. Od druga tri dela pravimo tri fitilja. Svaki fitilj vezujemo u krug (pogledajte u galeriji) i stavljamo ga na loptu od testa. U sredinu stavljamo malu loptu.

Mutimo jedno jaje sa malo svežeg mleka i nekoliko kapljica ulja i premazujemo đuvečarice. Posipamo ih susamom.

Jestive đuvečare pečemo u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni 90 minuta. Nakon 50 minuta đuvečare pokrivamo aluminijumskom folijom i nastavimo da pečemo još 30 minuta.

Kada izvadite đuvečarice iz rerne, ostavite ih da se malo ohlade i možete da ih poslužite. Prilikom posluživanja isecite poklopčić i otvorite đuvečaru.

Ove jestive đuvečare su veoma ukusne, čak i kada se u potpunosti ohlade.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: