Način pripreme
Oljuštimo krompir, naseckamo ga na male kockice i stavljamo ga u duboku posudu. Luk i beli luk takođne sitno naseckamo i sipamo ga u krompir.
Pileći file naseckamo na veoma male zalogaje koje takođe stavljamo u posudu kod ostaslih sastojaka.
Dodajemo so, crni biber i alevu papriku, sitno naseckan peršun i ulje.
Sve sastojke veoma dobro izmešamo kako bi mogli ravnomerno da se začine.
Ostavljamo ih sa strane i prelazimo na testo.
U dubokoj posudi prosejemo brašno. Dodajemo so i izmešamo. Pravimo udubljenje i dodajemo kiselo mleko, sodu, jaje i blago istopljeni maslac.
Umesimo meko nelepljivo testo i ostavljamo ga da se odmori na 20 minuta.
Zatim odvajamo jedan mali deo testa, otprilike 60 g za kasnije za oblikovanje đuvečare.
Ostalo testo delimo na 3 jednaka dela koja oblikujemo u lopte. Počinjemo da oblikujemo đuvečarice.
U tu svrhu biće nam potrebna duboka posuda prečnika otprilike 14-15 cm.
Uzimamo jednu od loptica i razvijamo je u okruglu koru prečnika otprilike 24-25 cm. Razvijemo koru na posudici lagano pritiskajući ka dnu i zidovima (pogledajte u galeriji). Stavljamo 2-3 kašike nadeva - ne više i odozgo stavljamo 1/3 topljenog sira kojeg smo podelili na 3 jednaka dela i naseckali na male komadiće.
Pažljivo sakupljamo krajeve testa i previjamo, kako ne bi izašao sok iz nadeva. Vadimo oblikovanu loptu iz posude i pažljivo sa previjenim delom na dole, stavljamo u tepsiju obloženu papirom za pečenje.
Isto radimo i sa druge dve lopte.
Od testa koje smo odvojili oblikujemo poklopčiće za đuvečare na sledeći način:
Testo podelimo na tri dela. Od svakog dela otkidamo mali komadić od kojeg pravimo malu loptu. Od druga tri dela pravimo tri fitilja. Svaki fitilj vezujemo u krug (pogledajte u galeriji) i stavljamo ga na loptu od testa. U sredinu stavljamo malu loptu.
Mutimo jedno jaje sa malo svežeg mleka i nekoliko kapljica ulja i premazujemo đuvečarice. Posipamo ih susamom.
Jestive đuvečare pečemo u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni 90 minuta. Nakon 50 minuta đuvečare pokrivamo aluminijumskom folijom i nastavimo da pečemo još 30 minuta.
Kada izvadite đuvečarice iz rerne, ostavite ih da se malo ohlade i možete da ih poslužite. Prilikom posluživanja isecite poklopčić i otvorite đuvečaru.
Ove jestive đuvečare su veoma ukusne, čak i kada se u potpunosti ohlade.
Prijatno!