Sač na vatri

Viktoria KonstantinovaViktoria Konstantinova
Šef kuhinje
321901k103
Sač na vatri
Fotografije: Viktoria Konstantinova
1 / 3
24/06/2024
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
180 min.
Ukupno
195 min.
Porcije
4
"Sač na vatri vam dočarava osećaj udobnosti doma."

Potrebni sastojci

  • svinjske grudi - 800 g ili drugo
  • pileće grudi - 300 g ili drugo
  • patlidžan - 1 komad
  • šargarepa - 3 komada
  • luk - 1 glavica
  • paprike - 4 komada
  • paradajz - 1 komad
  • masline - 1 šaka
  • so
  • crni biber
  • ulje
* merne jedinice

Način pripreme

Pileće i svinjsko meso se naseckaju na komade srednje veličine. Paprike se operu i očiste. Naseckaju se na trakice. Šargarepa se opere. Nasecka se na dva dela po dužini i svala polovina se seče na debele kriške.

Patlidžan se opere i očisti. Secka se na kockice. Luk se očisti i nasecka na polumesece. Dodaju se masline. Začinjava se solju i crnim biberom. Stavlja se više ulja.

Sipa se više vode da sač ne bi popucao ako se dodaje hladna voda u zagrejali sač. Izmeša se. Sač treba prethodno da bude obrađen uljem i pečenjem da bi očvrsnuo.

U ognjištu se od kamenja oblikuje mesto na koje se stavlja sač.

Sač se stavlja i treba neprestano da održava žar ili lagana vatra ispod njega.

Peče se otprilike 3 sata uz periodično mešanje. U početku se stavlja na kratko bez poklopca kako bi sastojci omekšali i blago se slegli. Poklapa se poklopcem.

Ja sam zaboravila da izmešam sač dok su muškarci održavali vatru, zato se vide prepečene mrvice.

Sač na vatri vam dočarava osećaj udobnosti doma.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni: