Način pripreme
Pileće i svinjsko meso se naseckaju na komade srednje veličine. Paprike se operu i očiste. Naseckaju se na trakice. Šargarepa se opere. Nasecka se na dva dela po dužini i svala polovina se seče na debele kriške.
Patlidžan se opere i očisti. Secka se na kockice. Luk se očisti i nasecka na polumesece. Dodaju se masline. Začinjava se solju i crnim biberom. Stavlja se više ulja.
Sipa se više vode da sač ne bi popucao ako se dodaje hladna voda u zagrejali sač. Izmeša se. Sač treba prethodno da bude obrađen uljem i pečenjem da bi očvrsnuo.
U ognjištu se od kamenja oblikuje mesto na koje se stavlja sač.
Sač se stavlja i treba neprestano da održava žar ili lagana vatra ispod njega.
Peče se otprilike 3 sata uz periodično mešanje. U početku se stavlja na kratko bez poklopca kako bi sastojci omekšali i blago se slegli. Poklapa se poklopcem.
Ja sam zaboravila da izmešam sač dok su muškarci održavali vatru, zato se vide prepečene mrvice.
Sač na vatri vam dočarava osećaj udobnosti doma.