Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Teletina»Janija»Teleća janija na tihoj vatri

Teleća janija na tihoj vatri

Teleća janija na tihoj vatri
Fotografije: Anonymous
1 / 3
29/03/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
190 min.
Ukupno
220 min.
Porcije
6
"Sporo kuvanje je tajna odličnog ukusa teleće janije"

Potrebni sastojci

  • teleće meso - 1.5 kg ili govedina
  • luk - 2 glavice, stari
  • praziluk - 1 glavica
  • šargarepe - 3 komada
  • beli luk - 1 glavica
  • lovorov list - 1 komad
  • paradajz sos - 300 ml ili oguljeni paradajz iz konzerve
  • crveno vino - 200 ml
  • crni biber
  • so
  • maslinovo ulje
  • brašno
* merne jedinice

Način pripreme

Isečemo teleće meso na srednje velike komade i posolimo. Zagrevamo maslinovo ulje u tiganju i uvaljamo meso u brašno i ispržimo ga na maslinovom ulju. Po 2 minuta po strani ili dok ne postane smeđe-zlatkasto. Zatim vadimo meso i ostavljamo sa strane.

U šerpi zagrevamo maslinovo ulje sa 50 ml vode i dodajemo na komade iseckan luk, praziluk, šargarepu i beli luk. Dobro je da između dodavanja povrća ostavljamo po minuticu, dve kako bi upilo maslinovo ulje. Lepo izmešamo da se ne bi zalepilo za dno i na kraju dodajemo lovorov list po želji.

U povrće dodajemo i paradajz sos ili oguljeni paradajz na kockice, smanjujući vatru i ostavljajući da provri. Nakon toga dodajemo i crveno vino sa malocrnog bibera i ostavljamo da malo vri na slaboj vatri 3 minute.

Nakon toga dodajemo meso u šerpu trudeći se da umočimo sve komade u sos kako bi lepo upili. Po potrebi dodajemo malo vode ili paradajz sosa ako nam je ostao. Sa paradajz sosom postaje gušći, sa vodom razređeniji.

Smanjujemo ringlu na slabu vatru (drugi stepen) i ostavljamo da vri 3 sata, pri čemu s vremena na vreme promešamo. 3 sata na tihoj vatri je gurmanska tajna koja meso čini krhkom i sočnom teletinom.

Kada je gotovo, vadimo lovorov list i serviramo toplo. Lep garnirung uz govedinu su crveni krompirići. Njih premazujemo sa malo maslinovog ulja i posolimo. Stavljamo ih u tepsiju na papir za pečenje u rernu na 180 stepeni na sat vremena.

Prijatno sa Telećom janijom na tihoj vatri!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: