Način pripreme
Luk (i prazuluk ukoliko se koristi) se sitno nasecka, šargarepa - na kockice, a beli luk se usitnjava.
Na zagrejanom ulju se zaprže luk, pri čemu se odvoji deo od pera, i šargarepa. Kada luk postane da mekši, dodaju se začini (crni biber i aleva paprika, majčina dušica, ruzmarin), beli luk i odvojena naseckana pera mladog luka, a zatim i oceđena leblebija.
Sipa se 4-5 šolja vode i ostavlja se da provri.
Krompir se oguli i nasecka na kockice.
Kada voda uzavri, dodaje se kockica bujona i krompir i supa od povrća se ostavlja se na tihoj vatri dok krompir ne postane da mekši.
Tada se dodaju ružice brokolija. Ostavlja se da vri dok svi sastojci ne budu gotovi.
Ako ćete koristiti i spanać u supi, on se dodaje nekoliko minuta pred kraj.
Na kraju se pasira deo supe ili po želji umesto toga mogu da se dodaju 2-3 supene kašike humusa, koji će zgustiti supu.
Posoli se po ukusu i prilikom serviranja se kapne malo limunovog soka u supu sa krompirom, brokolijem i leblebijom.
Brokoli je je izuzetno korisno povrće, zato preporučujemo da češće dodajete u krem supu od brokolija u vaš jelovnik za ručak.