Način pripreme
Prvi sastojak je kukuruz. Da bi se dodao kao sastojak, prvo mora biti dobro sazreo i osušen na suncu.
Zatim se zrna mrve i peku u rerni. Na kraju se samelju i prosejavaju kroz dva sita. Prvo je krupnije, a drugo finije.
Začinsko bilje (baštenski i planinski čubar, majčina dušica) se suši prirodno, najbolje na otvorenom. Zatim izmrviti i sitno samleti.
Sve se izmeša i gotova šarena so se proseje kroz sito da dobije finu konzistenciju.
Po želji možete dodati i semenke bundeve. Moja baka ih je stavljala nakon što su se lepo osušile na suncu.
Zatim ih je mlela zajedno sa ljuskama u mašini. Govorila je da ovo šarenoj soli daje teksturu i ukus. Ako želite da šarena so bude začinjena, dodajte i mlevene sušene ljute papričice.
Ostaje samo da debelu krišku namažete maslacem, pospite šarenom solju i prisetite se „moje detinjstvo – pravo i magično...“!
Panađurska šarena so je gotova.