Bonapeti.rs»Recepti»Začini i polufabrikati»Panađurska šarena so

Panađurska šarena so

ZoriZori
Guru
8932865k
Panađurska šarena so
Fotografije: Zori
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Ukupno
25 min.
"I kobasica nije loša, ali drugo je imati autentični recept za panađursku šarenu so"

Potrebni sastojci

  • kukuruz - 1 komad
  • čubar - 1 šolja, baštenski
  • čubar - 1 šolja, planinski
  • piskavica - 1/2 šolje, mlevena
  • majčina dušica - 1 šolja
  • so - 1/2 šolje
  • semenke bundeve - po želji, po ukusu
  • ljute paprike - po želji, po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Prvi sastojak je kukuruz. Da bi se dodao kao sastojak, prvo mora biti dobro sazreo i osušen na suncu.

Zatim se zrna mrve i peku u rerni. Na kraju se samelju i prosejavaju kroz dva sita. Prvo je krupnije, a drugo finije.

Začinsko bilje (baštenski i planinski čubar, majčina dušica) se suši prirodno, najbolje na otvorenom. Zatim izmrviti i sitno samleti.

Sve se izmeša i gotova šarena so se proseje kroz sito da dobije finu konzistenciju.

Po želji možete dodati i semenke bundeve. Moja baka ih je stavljala nakon što su se lepo osušile na suncu.

Zatim ih je mlela zajedno sa ljuskama u mašini. Govorila je da ovo šarenoj soli daje teksturu i ukus. Ako želite da šarena so bude začinjena, dodajte i mlevene sušene ljute papričice.

Ostaje samo da debelu krišku namažete maslacem, pospite šarenom solju i prisetite se „moje detinjstvo – pravo i magično...“!

Panađurska šarena so je gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Top recepti