Način pripreme
Svi sastojci treba da budu na sobnoj temepraturi.
U posudicu sipajte mleko i lagano zagrejte, treba da bude toplo, ne vruće.
Izlomite kvasac i rastvorite u toplom mleku sa šećerom i supenom kašikom brašna.
Izmešajte i ostavite kvasac da se aktivira.
U veliku posudu prosejte brašno, dodajte so i napravite udubljenje u sredini.
Maslac istopite i sipajte u udubljenje, dodajte kvasac i jaja, tako što odvojite jedno žumance za premazivanje na kraju.
Izmešajte špatulomi zatim rukama umesite testo.
Mesite energično dok se ne pomešaju svi sastojci, u početku će izgledati kao da se dobijaju komadi, ali uz neprestano mešanje postaće glatko. Ukoliko vam je testo lepljivije, dodajte malo brašna, ukoliko je pak veoma stegnuto i suvo, dodajte malo mleka ili vode.
Mesite dok se ne dobije glatka lopta od testa.
Pokrijte folijom ili krpom i ostavite na sat vremena na toplom mestu da nadođe.
Kada se testo vidljivo podiglo i udvostručilo svoju zapreminu, spremno je za oblikovanje.
Lagano nabrašnite radnu površinu ili sto, sipajte testo i lagano ga pritisnite tako da izađe vazduh.
Oblikujte u loptu i podelite na dva jednaka dela.
Svaki deo razvijte u tanku koru debljine 1 cm i isecite trougliće tako što prvo rasečete u krst, a zatim sa obe strane paralelno.
U svaki trougao stavite komadić kobasice ili nadev po izboru i uvijte kao kiflice.
Tako uradite i sa obe kore.
U tepsiju stavite papir za pečenje i poređajte slane kiflice. Pokrijte krpom i ostavite na još 30 minuta da nadođe.
Na kraju umutite žumanca i namažite svaku kiflu sa kobasicom ili sirom.
Pecite na 180 stepeni 30 minuta dok se ne dobiju vazdušaste slane kiflice.
Ako imate više smese za slane kiflice, uvek možete umesiti jedan ukusni slani kolač ili slane mafine.