Način pripreme
Kačkavalj narendajte na sitno.
U maloj šerpi zagrejte vodu, mleko i maslac zajedno sa solju.
Kada se maslac istopi i tečnost bude na ivici ključanja, odjednom sipajte brašno i mešajte na šporetu (umerena vatra) dok se ne dobije glatko testo. Uklonite sa vatre i sačekajte 5 minuta da se malo ohladi.
Zatim počnite da mutite jaja jedno po jedno u kuvano testo.
Nemojte dodavati sledeće jaje dok se jaje potpuno ne upije. Energično mešajte drvenom kašikom ili čvrstom žicom.
Na kraju dodajte rendani kačkavalj i muskatni oraščić. Ponovo dobro promešajte. Trebalo bi da dobijete glatko i nežno pareno testo.
Uzmite testo kašikom (može i špricem) i stavite u pleh obložen papirom za pečenje. Ostavite malo razmaka između pogačica sa kačkavaljem, jer se podignu.
Možete da ih napravite okrugle ili kako god želite, ja ih zagladim zadnjom stranom kašike. Navlaženim prstima pritisnem ako su se formirali tanki vrhovi, jer izgore tokom pečenja.
Pecite 20-25 minuta na 190 stepeni.
Ukusnе pogačice sa kačkavaljem od parenog testa možete poslužiti i tople i hladne. Pogodni su i za punjenje raznim slanim filovima.
Prijatno!