Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Slatka pita»Slatka pita sa grožđem

Slatka pita sa grožđem

veronnika_pavlovaveronnika_pavlova
Šegrt
5212107
Slatka pita sa grožđem3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
4
"Slatka pita sa grožđem i dahom cimeta - aromatičan i ukusan desert."

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 400 g
  • grožđe - 600 - 800, crno ili belo grožđe
  • ulje - 4 - 5 supenih kašika
  • smeđi šećer - 300 - 350 grama
  • prezle - 70 g
  • cimet - 1 - 2 kašičice
  • šećer u prahu - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Jesen - sezona ukusnog voća i posebno grožđa, je savršeno vreme kada možete probati da napravite ovaj neverovatni i ukusan recept za slatku pitu sa grožđem od koje ćete prste polizati!

Dobro operemo grožđe i sečemo zrna na pola tako što ih očistimo od semenki. Pravougaonu tepsiju podmazujemo za pečenje podmazujemo sa malo ulja. Širimo jednu od kora za pitu odozgo posipajući uljem i na nju stavljamo još jednu koru.

Na otprilike 1/4 rastojanja od donjeg ruba kore ređamo u 2-3 reda zrna grožđa. Posipamo sa 2 supene kašike šećera, po želji može i smeđi šećer, kašičicom prezli i prstohvatom cimeta. Grožđe ređamo u red, ne rasipamo ga svuda po celoj kori kao kod drugih pita, zato što se teže savija u koru.

Ukoliko imate grožđe različite boje - belo, crveno, crno - još je interesantnije lada se gotova slatka pita naseče na komade. Presavijamo koru sa donjeg kraja na red sa grožđem, uvijamo i stavljamo u tepsiju.

Tako pravimo sve kore, posipamo uljem i malo šećera odozgo i pitu pečemo 30 minuta u prethodno zagrejanoj umerenoj rerni na 180 stepeni dok ne porumeni. Vadimo gotovu pitu sa cimetom i serviramo sa šećerom u prahu posutim odozgo, po želji. Dobija se kao štrudla. Neka vam je slatko!

Slatka pita je od onih pita od kojih jedno dodatno parče nikada nije višak. Da biste obogatili svoj jelovnik, sledeći put preporučujemo da probate pitu sa bundevom ili pitu sa jabukama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: