Način pripreme
Meso od 3 kg školjki sa oklopima skuvajte u slanoj vodi sa grubo iseckanim celerom, 100 g šargarepe, nekoliko izlomljenih listova lovora i sokom od jednog limuna.
U dubokom tiganju zagrejte 100 ml ulja i prodinstajte 150 g seckanog luka i šampinjone, isečene na četvrtine ili polovine.
Dodati 200 g očišćenog pirinča, posle 3 minuta uliti bujon od školjki u odnosu 2:1 prema pirinču, dodati meso od školjki, posuti biberom i solju po ukusu i kuvati jelo na tihoj vatri dok pirinač ne bude gotov. .
Povremeno promešajte, po potrebi možete dodati još malo bujona od školjki.
Nakon skidanja sa ringle pospite sitno iseckanim peršunom i belim lukom.
Školjke sa pirinčem i šampinjonima su veoma ukusne.
Pored pirinča, probajte i školjke u tiganju ili pripremite odlično domaće meze od pohovanih školjki.